Прочитај ми чланак

ОПЕТ ДОЛАЗЕ: Мигранти дају 1.000 евра да пређу Дрину

0

У Лозницу и Мали Зворник стиже све више странаца који би да наставе ка БиХ, Хрватској и Словенији. Да би стигли у Европску унију, избеглицама потребно још најмање 1.800 евра.

Лозничка полиција је у великом здању Занатског центра „Слога“, чији је власник Живорад С., пронашла 11 миграната. Против власника локала, који је дигао руке од пекарског посла, написана је кривична пријава због сумње да се бавио кријумчарењем људи.

Да ли је Живорад С. кријумчарио странце или не, показаће истрага. Чињеница је, међутим, да у лознички, малозворнички и љубовијски крај, због близине Дрине и границе са БиХ, у последње време стиже све више миграната из „белог света“, који сада покушавају да пређу у Босну и Херцеговину, а одатле у Хрватску, па у Словенију.

У БиХ су, зато, скоро свакодневна хапшења крај границе, а после спровођења поступка, власти суседне земље их, врло брзо, враћају у Србију!? Део миграната успева да пређе у Хрватску и стигне до Словеније, што им је, у последње време, жељена дестинација.

– Мигранти криминалним каналима стижу до Лознице, Малог Зворника и Љубовије из Београда, где имају јатаке који их смештају у „штекове“ и кад мисле да је тренутак, да ли је то дан или ноћ, пребацују их преко Дрине – кажу наши упућени саговорници. – Најчешће прелазе у БиХ преко Железничког моста на Дрини, код Малог Зворника, а користе и нови мост „Братољуб“, између Братунца и Љубовије, који је Србија изградила, а власти БиХ нису у стању да ураде приступни пут и подигну основна здања за контролу људи, возила и роба.

Како „Новости“ сазнају, кријумчари људи за превоз миграната из Београда и њихово пребацивање у БиХ узимају 1.000 евра. Да би стигли до Словеније, потребно им је још најмање 1.800 евра, наравно ако не „падну“ и у Србији или БиХ, Хрватској и Словенији.

– За мигранте, који су, заиста, у невољи, најбоље је да испоштују процедуру, како би били под заштитом наше државе, а не средство за манипулисање којекаквих мешетара, који само хоће да им извуку новац – кажу наши обавештени саговорници.

КАКО ИХ ВАРАЈУ

Мигранти ризикују идући на овакав начин ка ЕУ, јер је било много случајева, последњих година, да их мешетари преваре. И то тако што им прво узму паре, а онда им објашњавају да је жељена дестинација одмах иза неке шуме, реке и језера, а у ствари се нађу у неком делу БиХ или Хрватске, далеко од Словеније – причају наши саговорници.