Прочитај ми чланак

ЧЕТРДЕСЕТ ОДСТО СРБИЈЕ СМАТРА ДА БИ признање „Косова“ водило њеном даљем …

0

ИСТРАЖИВАЊЕ УРАДИО СТРАТЕЏИК МАРКЕТИНГ ЗА СОРОШЕВ ФОНД ОТВОРЕНО ДРУШТВО

ГРАЂАНИ су свесни да Србија нема моћи на Косову и Метохији и већина њих као реалну будућност види независност Косова док као најбоље решење виде суштинску аутономију у оквиру Србије, иако нису спремни за лична одрицања у том циљу, показује данас представљено истраживање Фондације за отворено друштво.

Представљајући резултате истраживања, представник Ипсос стратеџик маркетинга Срђан Богосављевић казао је да грађани немају чврсте и конзистентне ставове о Косову и Метохији већ да на њих утичу појединачни догађаји и емоције али и ставови околине.

Представљајући резултате, Богосављевић је навео да по петина грађана верује да ће Косово постати независно у будућности, односно да ће се тренутно стање одржати, док 11 одсто испитаника сматра да је најбоље решење останак Косова у саставу Србије као суштинске аутономије, иако не знају шта она подразумева.

Упитани да ли Србија треба да се држи процеса евроинтеграција по цену признања независности Косова, 42 одсто испитаника је навело да је Косово изгубљено и да се треба фокусирати на евроинтеграције док 36 одсто грађана сматра да Србија нема никакве користи од ЕУ и да не треба да прави компромисе по питању Косова.

„Расте проценат грађана који нису склони компромису око Косова али генерално мали број је спреман на лично одрицање зарад очувања Косова у саставу Србије, при чему грађани коју су спремни на ту жртву у првом реду наводе да би прихватили укидање Шенгена или живот са тренутним економским стандардом зарад очувања Косова“, казао је Богосављевић.

Истраживање је показало и да 40 одсто грађана сматра да би признање независности Косова водило даљем распарчавању Србије али и да је за две трећине грађана, ако би Косово остало у саставу Србије, неприхватљиво да представници Албанаца буду на високим државним функцијама.

Више од 40 одсто грађана сматра и да би политичар који би признао да је Косово изгубљено, показао велику храброст и стекао поштовање народа али већина испитаника сматра и да би то било његово „политичко самоубиство“.

Упитан како би се грађани изјаснили на евентуалном референдуму о решењу статуса Косова и Метохије, Богосављевић је казао да у случају да референдумско питање буде јасно и прецизно дефинисано, не постоји подршка да Србија призна независност Косова.

У теренском истраживању које је Ипсос спровео од 17. до 27. децембра 2017. године, учествовало је 1.045 испитаника са територије Србије без Косова и Метохије.