Прочитај ми чланак

ДВЕРИ: Млади морају да се запосле– то је права породична политика

0

Излагање председника државе може да буде први озбиљан корак власти у претходних 18 година да се нешто предузме по питању демограсфке слике у Србији. Ипак, указујемо да ово нису дугорочне мере које ћа утицати на рађање, већ само краткорочни предлог у оквиру политичке поруке.

Као организација која се породичном политиком бави већ 20 година, и која је сигурни смо утицала да власт почне да мења свој став о проблему наталитета, одговорно тврдимо да председник државе није добро упознат шта заправо представља породична политика и који је њен циљ.

Ако је изјавио да је просек по броју деце у породици 1,4, а након тога изађе са предлогом у којем је за друго дете предвиђен најмањи стимуланс, онда то говори да су Савет за популациону политику и надлежна министарка  погрешно представили председнику државе проблем са којим се ми као народ суочавамо и показали озбиљно непознавање овог проблема.

Двери одговорно тврде да је највећи стимуланс потребан за друго дете, јер се родитељи, а то кажу статистички подаци, најтеже одлучују за друго дете. Наравно да је од изузетне важности наставак стимулације и развијање мера за треће и четврто дете, за које Двери такође имају свој предлог, али проблем, који је реално сада присутан, је страх за доношење одлуке за добијање другог детета.


Циљ породичне политике је грађење поверења у институције државе. Млади људи немају поверење у државу, без обзира на стимуланс који држава обећава да ће дати. Одсуство поверења лежи у чињеници да је незапосленост велика и да се тешко добија посао на основу квалификација, већ углавном на основу партијских књижица. Недостаје и озбиљна дугорочна стратегија за решавање проблема беле куге. Млади морају прво да се запосле, то је озбиљна породична политика.

Двери немају полуге власти, али имају озбиљан приступ бављења породичном политиком, као и предлоге за дугорочно решење демографских проблема.

Двери су спремне да понуде конкретна решења, јер је за нас бољи живот и опстанак српског народа и свих грађана Србије најважнији.