Прочитај ми чланак

ЂИЛАС ТВРДИ ДА СУ ГЛАСОВИ КУПОВАНИ, део медија непожељан

0

Драган Ђилас оптужио градске власти за куповину гласова преко Центра за социјални рад. Новинарима Пинка, Студија Б, Информера и још неколико медија, поново није дозвољен улазак на конференцију за штампу.

Током првог обраћања носица Листе „Београд одлучује, људи побеђују“ Драгана Ђиласа чуло се да ће организација проширити своје деловање на остатак земље, да неће гласати за прихватање изборних резултата, јер је, током избора које сматрају нелегитимним, владајућа странка куповала гласове. Ове поруке ипак неће чути гледаоци неколико телевизија и читаоци појединих дневних листова, којима улазак у изборни штаб није дозвољен.

Wikimedia Commons

Два дана после избора Драган Ђилас позива на разговор опозиционе странке и покрете, уз молбу да сујету оставе са стране. Најављује да ће своје деловање проширити на остатак Србије. Оптужује и власт да је десет дана пред изборе злоупотребила Београдски Центар за социјални рад. Сумња да је тај центар из републичке касе добио 208.500.000 динара на име помоћи социјално угроженима.

– Глас се плаћао у Београду до 3.000, то је неких 70.000 гласова. У неком тренутку, неко ће морати за то да одговара. Да би неко одједном пребацио два милиона евра Београду као социјалну помоћ, то значи да је овде било нешто страшно, не дај боже неки земљотрес, опет нека поплава, да су људи остали без крова над главом, да немају приходе. Шта се десило у Београду – пита се Ђилас.

Градски менаџер Горан Весић негира Ђиласове тврдње.

– На територији града Београда није подељено 208 милиона динара, као што је Ђилас слагао, већ је подељено 70 милиона динара, и није помоћ добило 13.900 људи, већ је помоћ добило 4.700 грађана који су испунили услове – изјавио је Весић пола сата после Ђиласове конференције којој нису присуствовали новинари Пинка, Студија Б, Информера и још неколико медија, јер их Ђилас сматра одговорним за медијски линч, ширење лажи и пропаганде.

– Када буде била ситуација таква да се они понашају као медији, нама ће бити велико задовољство да са њима разговарамо, али негде мора да се подвуче црта. Не можемо да сви жмуримо и да се сви правимо да је у реду, кад ништа није у реду. Не можемо да пустимо телевизију која ће да линчује Оливера Ивановића и да сними спот о њему, и кад буде убијен да кажемо, е па нема везе – навео је Ђилас.

Након више покушаја да уђу, новинари којима улазак није дозвољен прво су сачекали колеге који су присуствовали конференцији.

– Да ли је по вама и реду што нас други пут за два дана не пуштају у изборни штаб Драгана Ђиласа – упитао је новинар Пинка Бојан Дацовић.

– Колеге? Па то што су они (Н1) питали не значи да ми не можемо да уђемо. Не оптужујемо, ми само постављамо питања – рекла је Ирина Вељковић, новинарка Студија Б.

Потом смо са њима сачекали да добију одговоре.

– Нисмо добили одговоре на питања који смо желели, односно нисмо могли ни да поставимо сва питања зато што мислим да није у реду да политичари на овај начин беже кроз степенице и трче на улицу бежећи од медија – рекао је Дацовић.

На Ђиласов потез реаговао је државни секретар Министарства културе Александар Гајовић речима да је “у демократском друштву неприхватљиво ускратити грађанима могућност да се информишу о догађајима од великог интереса”.

Ја га у потпуности подржавам, тврди Ђилас.

– Нико нема право у овој земљи да спречи гледаоце Пинка, Студија Б, Хепија да чују шта ми мислимо, шта ми предлажемо и за шта се ми залажемо. А они то раде већ месецима и годинама – каже он.

А Удружења новинара Србије поново је позвало Ђиласа да свим новинарима омогући извештавање под истим условима, наводећи да нико па ни он „није овлашћен да одлучује о томе ко јесте, а ко није новинар“.