Прочитај ми чланак

ЛИГА ЕВРОПЕ: Стојковић бранио све што је могао, Партизан поразом остао без 1/8

0

Фудбалери Партизана завршили су такмичење у Лиги Европе, пошто су у реваншу шеснаестине финала поражени од Викторије Плзењ са 2:0 (0:0) као гости, па је чешки тим прошао даље укупним резултатом 3:1.

Знали су црно-бели да их после београдских 1:1 до осмине финала води било каква победа, односно реми са два или више погодака, али је Викторија била боља на свом терену и пласирала се међу 16 најбољих. Једини стрелац у реваншу и јунак Плзења био је Крменчик који је матирао одличног Стојковића у 66. минуту.

За разлику од првог сусрета, тренер Мирослав Ђукић је мало променио састав. Остојић је чинио штоперски тандем са Н.Р. Милетићем уместо Митровића, док је Здјелар дебитовао и тиме избацио Суму из стартне поставе, што је значило померање Пантића са места задњег везног на позицију одмах иза нападача Тавамбе.

СТАТИСТИКА

Викторија Плзењ – Партизан 2:0 (0:0) – први меч 1:1
Стадион: Досан арена. Гледалаца: око 8.000. Судија: Јакоб Келет (Данска).
Стрелци: Крменчик у 66. и Чермак у 90+4. минуту.
Викторија Плзењ: Хрушка, Резник, Хејда, Хубник, Лимберски, Хорава, Хрошовски, Копич, Колар (од 86. Чермак), Земан (од 71. Петржела), Крменчик (од 83. Хори).
Партизан: Стојковић, Вулићевић, Немања Р. Милетић, Остојић, Урошевић, Здјелар, Јевтовић (од 65. Ожеговић), Јанковић (од 78. Сума), Пантић, Тошић, Тавамба.

И управо је млади везиста, иначе члан Челсија на позајмици у београдском клубу, први запретио од гостију, и то тек средиом првог полувремена. Снажно је шутирао са око 20 метара и голману Хрушки се лопта одбила од груди, али није био фудбалера у белим дресовима да га додатно угрозе.

Пре тога је домаћин био далеко опаснији. Две одличне шансе је имао Плзењ пре тог Пантићевог покушаја, и једну после, да обрадује навијаче који нису испунили стадион до последњег места.

Управо у тим тренуцима је заблистао Владимир Стојковић и као много пута био спасилац Партизана, чија се игра највише базирала на дефанзиви. Најпре је у 11. минуту исправио грешку одбране и зауставио ударац Хораве у доњи леви угао, а онда и шут Копица главом.

Није то био крај искушењима, већ је искусни голман новим интервенцијама уливао сигурност саиграчима, док је у 24. минуту имао и среће, јер је Колар после прекида из непосредне близине шутирао мало изнад пречке.

Бржа, конкретнија, агресивнија била је Викторија и то би и крунисала да међу стативама није био Стојковић који је све бранио до полувремена.

Недуго по повратку са предаха је био готово матиран, приликом центаршута са леве стране лопта је пала у петерац одакле је Резник, коме је леви бек Урошевић довољно засметао, са три-четири метра промашио празну мрежу. Била је то најбоља прилика за Чехе, у 52. минуту, мало пошто је Пантић имао још један покушај који је завршио преко гола домаћина.

И онда је Стојковић био немоћан у 66. минуту – искоса са десне стране је Крменчик ухватио волеј који је био неодбрањив за Партизановог чувара мреже, па је на семафору засијало 1:0. То је био резултат који црно-бели овај пут нису могли да надокнаде, иако је Ђукић заиграо и са два нападача увођењем Ожеговића.

Није помогло ни увођење Суме, најскупљег појачања у клупској историји, шутирао је са ивице казненог простора мало изнад пречке, па је Партизан морао да оконча учешће у Европи за ову сезону. Тачку је ставио Чермак у последњем, четвртом минуту надокнаде после излетања и грешке Стојковића за коначних 2:0.