Прочитај ми чланак

РАТ ЗБОГ ВАКЦИНА Карлеуша: Министре, видимо се на суду!

0

Јелена Карлеуша узвратила Златибору Лончару након што је подржао тужбе против оних који промовишу антивакцинацију. Лекари пак сложни да је министар урадио одличну ствар

Министар здравља Златибор Лончар је интервјуом за Курир, у коме је подржао тужбе против шарлатана који су промовисали антивакциналне ставове, изазвао праву буру у јавности. Најпрозванијом се осетила певачица Јелена Карлеуша, која је више пута јавно позивала родитеље да не вакцинишу своју децу ММР вакцином, тврдећи да изазива аутизам.

Карлеуша је и сада остала при свом ставу и најавила чак и тужбу против министра здравља.

Шарлатани и критике

– Овај министар Лончар ако ме још једном помене… мораћу да га тужим. Разумем опсесију, разумем и да мораш, али одје*и! Застрашуј оне који се тебе и твоје клике плаше. Родитељи, право на избор да ли ћете вакцинисати ваше дете и моје право да ово кажем вам нико не може одузети – написала је певачица на Твитеру.

И док друге јавне личности који су позивали на бојкот вакцинације, попут драматурга Маје Волк, списатељице Мирјане Бобић Мојисиловић или Мирољуба Петровића, у широким народним масама познатог по крилатици „под мач, бато“, нису желеле да коментаришу ставове министра здравља, доктор Томислав Стевановић, председник удружења Педијатрија заснована на доказима, које је заједно са удружењем Грађани против шарлатанства поднело кривичну пријаве због антивакциналног деловања, каже да је веома задовољан што је Лончар подржао њихову иницијативу.

Тужилаштво ради на пријави

– Сви ми који смо бранили вакцину, почевши од епидемиолога па све до родитеља који су се спонтано окупили иза ових тужби, очекивали смо подршку министра, јер смо знали да без подршке државе, политике и медија не можемо да конкретизујемо нашу борбу. Лончар је урадио одличну ствар! Обухват вакцинисане деце се повећава, али и вакцини треба време да почне да делује. До епидемије морбила је могло и да не дође да су људи слушали струку, а не људе које су дизали панику од ММР вакцине – каже Стевановић и додаје да је тужилаштво у Београду ради на њиховим кривичним пријавама.

Да подсетимо, Лончар се запитао да ли је неко од тих народних певачица и шарлатана обишао децу која су добила компликације од морбила или погледао у очи здравствене раднике које се боре за спас дечјих живота.

Директор Тиршове
ПРЕУЗМИТЕ ОДГОВОРНОСТ ЗА ИСКАЗАНО

Професор Зоран Радојичић, директор Универзитетске дечје клинике у Тиршовој, наглашава да је важно да свака особа која говори у јавности схвати озбиљно своју друштвену улогу и буде спремна да преузме одговорност за исказано:

– Не могу да пребацим одговорност на родитеље кад је у питању здравље деце, сасвим је разумљиво да су неповерљиви и да желе само најбоље. Савет је да направе јасну разлику између става о некој теми и знања о томе. Нажалост, дешава нам се оно на шта смо упозоравали: са смањењем броја вакцинисане деце дошло је до знатног пораста заражених и сада су угрожени и одрасли и деца која из објективног разлога не могу да се вакцинишу, а која су заштићена када је проценат вакцинисаних висок. Посебно су угрожена тешко болесна деца, коју лечимо у Тиршовој, а чији је имунитет компромитован основном болешћу. Уважавање родитељских страхова, информисање родитеља и одговорност за јавно изговорену реч су кључни – изјавио је Радојчић за Курир.