Прочитај ми чланак

ОТВАРАЈУ СЛАМАРИЦЕ: Странке беже од кредита ко ђаво од крста

0

Добра кампања, према оцени стручњака, кошта око милион евра, а функционери листом тврде да ће ипак бити скромнији.

Током сваког изборног процеса потроши се огромна количина новца. По томе ни предстојећи градски избори неће бити изузетак, јер ће странке за потребе кампање, према незваничним проценама, издвојити и по милион евра. Из СПС-ЈС, ДС и СРС кажу да се неће задуживати, већ ће код неких бити отворене и сламарице!

Професор на Факултету политичких наука Зоран Стојиљковић очекује да ће ово бити „кампања у којој ће се трошити значајни ресурси“.

– И не само финансијски већ и људски и волонтерски. Отприлике око три четвртине укупних трошкова оде на медијско оглашавање. Направиће се једна хијерархија која ће показати доминацију средстава које ће уложити странке владајуће коалиције – каже Стојиљковић.

Према његовим речима, неке странке ће зарад кампање бити приморане да подижу и кредите.

– Кредити се и подижу због учешћа у власти или макар неког утицај на њу, јер је то за партије живети или не живети. То су средства која ће се сигурно мерити вишемилионским износима, у еврима – каже Стојиљковић.

Лидер ЈС Драган Марковић Палма каже да коалиција СПС-ЈС за кампању неће подизати кредит.

– Не мислим да излазимо на изборе са огромним парама. Обићи ћемо сваку општину, сваку месну заједницу, а оно што је основни трошак финансираћемо од прилива који добијамо на основу броја посланика из буџета Србије јер су и СПС и ЈС парламентарне странке – поручио је Марковић.

Из ДС кажу да се због финансирања кампање неће задуживати код банака, већ да ће се финансирати из прилога чланства, симпатизера…

Функционерка СРС Вјерица Радета каже да се ни радикали неће задуживати.

– Наша кампања биће скромна. Добићемо одређена средства, као и сви из буџета, јер ћемо поднети одговарајућу документацију. Ако нам још нешто буде требало, трошићемо од онога што смо уштедели – каже Радета.

Марко Бастаћ, чија изборна листа носи назив „Шта радите, бре“, каже да се за кампању снашао.

– Поднели смо захтев за коришћење јавних средстава градској изборној комисији, а све остало ће доћи од прилога грађана – казао је Бастаћ.

ГРАДСКА ИЗБОРНА КОМИСИЈА ПРОГЛАСИЛА ШЕСТ ИЗБОРНИХ ЛИСТА

1. „Александар Вучић – Зато што волимо Београд!“

2. „Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка“

3. „Ивица Дачић – Социјалистичка партија Србије (СПС), Драган Марковић Палма – Јединствена Србија (ЈС)“

4. „Да ослободимо Београд – Демократска странка (ДС), Социјалдемократска странка (СДС), Нова странка (НОВА) и Зелена еколошка партија – Зелени (ЗЕП – Зелени)“

5. „Александар Шапић – Градоначелник“

6. Група грађана „Шта радите, бре – Марко Бастаћ“

Ко ће с ким?

ПУПС СА СНС И СДПС, ДЈБ СА ДВЕРИМА

Партија уједињених пензионера Србије наступиће на предстојећим изборима за скупштину главног града на изборној листи „Александар Вучић – Зато што волимо Београд“, а на основу коалиционог споразума који су потписали СНС, СДПС и ПУПС, док су лидери покрета Доста је било и Двери Саша Радуловић и Бошко Обрадовић потврдили да ће наступити заједно на београдским изборима. Драган Ђилас најавио је јуче да ће у понедељак бити формирана група грађана у чије име се кандидује, да се у среду очекује предаја потписа.

Истраживање Нинамедије

СНС УБЕДЉИВ, ЂИЛАС НА 14 ОДСТО

Уколико би локални избори у Београду били одржани следеће недеље, СНС би освојио 37,2 одсто гласова опредељених бирача, док би на другом месту била листа окупљена око Покрета слободних грађана (ПСГ – Драган Ђилас – Вук Јеремић) са 14 одсто, показало је истраживање агенције Нинамедија. Да ће сигурно изаћи на изборе, изјаснило се 41 одсто испитаника, 24,1 одсто рекло је да би вероватно изашли на гласање, 8,3 се не би одазвало позиву, 19,8 одсто је оних који сигурно не би испунили грађанску дужност, а неодлучних је 6,8 одсто.