Прочитај ми чланак

КАКВА БРУКА: Децу су преварили на малој матури!

0

Осмаци масовно на завршном тесту заокруживали погрешан одговор јер га је Завод за вредновање квалитета образовања у збирци за припрему означио као тачан.

skolaРодитељ осмака који су полагали малу матуру бесни су на Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања и на Министарство просвете јер су им, како тврде, деца преварена на комбинованом тесту!

Наводе да је проблем решење задатка број 4. Елем, у збирци за припрему задатак 379 гласи: „Доцртај на слици проводнике тако да отпорници буду везани паралелно“. Ту су као решење нацртане две слике и написано „било која од ове две могућности“. А онда на завршном испиту исто то питање је другачије формулисано: „Заокружи број испод слике на којој је приказана паралелна веза отпорника“.

Бод велик ко кућа

Деца су масовно заокруживала одговоре под бројем три и четири јер је онај под бројем три у збирци наведен као тачан. А заправо није! И сви су остали без једног бода, који ће им и те како значити на коначној листи.
– Није у реду то што раде! Па тај један бод може моје дете да кошта уписа у жељену школу. Они се ваде да се поткрала штампарска грешка и да неће признавати тачан одговор иако су забрљали у припремним збиркама – бесна је једна мајка.

Она се жалила школи и речено јој је да ниједна жалба која се тиче тог задатка неће бити уважена.

Курир се обратио Министарству просвете, а они су нас упутили на Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања, који је радио тестове за завршни испит, и упутство за оцењивање тестова, као и спорну збирку.

Драгана Станојевић, руководилац Центра за испите завода, каже да задаци у збирци и на тесту нису исти, али да подсећају један на други јер испитују исти садржај.

Не признају решење

– Ако пажљиво погледате, та четврта слика личи на слику из збирке, али није идентична као у збирци, и то је баш моменат да ученик покуша да разуме разлику између паралелног и редног повезаног отпорника. Ствар је у томе да у збирци у задатку у ком се испитује исто знање недостаје једна линија на слици услед штампарске грешке, тако да су и ученици препознали сличност између та два задатка, не читајући пажљиво и заокружили су погрешан одговор. Сада покушавају да на нетачан одговор добију бод, што је немогуће дозволити – истиче Станојевићева.

Признају грешку, али то ђацима неће помоћи.
– Дошло је до техничке грешке у збирци – у ПДФ постоји, а у штампи је лева линија нестала. Зато личи на нетачан одговор из теста – објашњава Станојевићева.