• Почетна
  • ПРАВОСЛАВЉЕ
  • ИГУМАН САВА: „Отворени лов на косометске Србе“. СРБИ ИЗ ЂАКОВИЦЕ: Америко помози!
Прочитај ми чланак

ИГУМАН САВА: „Отворени лов на косометске Србе“. СРБИ ИЗ ЂАКОВИЦЕ: Америко помози!

0

iguman decanski sava 40_orig
Игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић рекао је да на КиМ већ 15 година не престаје отворени лов на Србе.

Он је указао на то да је већина напада на албанске пекаре у Србији расветљена, што није случај са нападима на Србе на КиМ.

„У Србији су већина нападача на пекаре или ухапшени или је истрага врло активна. Рецимо на Космету ретко кад имамо починиоце који су ухапшени, а после имамо додатни проблем да ли ће бити осуђени“, рекао је Јањић.

Он каже да на КиМ стално има инцидената, Срби су изложени прогањању, уништавању кућа, од којих су неке и недавно запаљене, што све, према његовим речима, показује континуитет који произилази из опште атмосфере после рата „да су Срби главни кривци и да они треба да испаштају“.

„То је неки отворени лов на Србе“, рекао је Јањић и додао да не може да каже да иза тога стоји цео албански народ, али да постоје људи који допуштају да су Срби криви за све, што се дешава на Косову и Метохији и који чинећи те нападе, сматрају да на тај начин чине добро својој нацији.

Зато је, упозорио је, пре свега потребна одговорност политичких и верских лидера, јер је таква атмосфера лоша и за саме косометске Албанце, јер у очима света испадају веома ружно и то показује да је Космет 15 година после рата и даље политички нестабилнилно и да на КиМ постоји проблем исламског фундаментализма.

„Проблем је када у једном друштву нестану механизми осуде тих појава и када се они стално правдају и омладина се ‘трује’ на тај начин и из тога произилазе разни инциденти“, рекао је Јањић.

Он је додао да неспособност друштва да се суочи са проблемом сопственог екстремизма ствара атмосферу из које произилазе и даљи напади на Србе. Јањић није искључио могућност још неког масовног насиља на Косову  и Метохији, јер многа политичка питања тамо нису решена, а и европска перпектива западног Балкана је под знаком питања.

То, како је истакао, може да доведе до додатних турбуленција и отвори пут ка верском фундаментализму.

Он је поновио да је зато велика одговорност на политичким лидерима, да се боре против те атмосфере, а не да користе екстремизам, да на основу тога добијају више гласова, указавши да се у таквим ситуацијама политичари окрећу популизму, који може довести до тога да онај ко је у мањини буде угрожен.

„Стално говоримо да људи најбоље могу да нам помогну тако што ни на који начин неће давати повода овдашњим екстремистима да нам се свете. Наш положај је заправо положај таоца. Увек кад се нешто деси, било на територији уже Србије или на северу Косова или јужним деловима Србије, увек имамо рефлексију на овим просторима, јер овде су Срби најугроженији, и у мањини су“, истакао је Јањић и додао да онда и врло лако може да дође до нежељеног развоја догађаја.

Он каже и да је проблем када се нападачи на српске куће или на Србе и ухапсе, да су му у полицији рекли да их судови после пусте на слободу.

„Мислим да међународна заједница мора да игра једну улогу катализатора и да се поставе јасна правила нарочито на КиМ. Дакле, није довољно махати заставама Америке, Енгелске да би се показало да су они ближи Западу. Мислим да тај период престаје и да се очекује да се овде одређене ствари ураде, а које би биле у правцу поштовања људских права, слобода, и свих људи без обзира на то којој нацији или вери припадају“, поручио је Јањић.

Како каже, настављање таквог односа према Србима заправо у највећој мери ће компромитовати међународну заједницу на овим просторима, те да ће то директно бити извор нестабилности за целу Европу.

rejsi En Džejkobson ambasador sad u pristini _f

Срби из Ђаковице: Америко, помози!

Срби, расељени из Ђаковице, упутили су писмо амбасадорки САД у Приштини Трејси Ен Џејкобсон,од које су затражили да им помогне у остваривању основног права, на слободу – слободу мисли, кретања, вероисповести и заштите имовине.

Срби из Ђаковице сматрају и убеђени су да је САД лидер демократије у свету. У Уставу САД основно начело је слобода.

Расељени Срби у писму наводе да су та начела прихватљива за све грађане САД, земље коју поштују, и да стога питају да ли та иста начела важе и за Србе интерно расељене из Ђаковице.

„Упознати сте да нам 16 година није дозвољено да обиђемо куће, своја имања и гробља својих предака. О осталим слободама да и не причамо“, наводе Ђаковчани.

Они у писму амабасадорку подсећају на обећање које им је дала када је посетила Ђаковицу после инцидета на Бадњи дан, када им није дозвољено да у својој црвки обележе тај велики хришћански празник.

„У име интерно расељених Срба, молимо Вас да примите делегацију која жели да Вас упозна и чује ваше мишљење о насим правима у родној Ђаковици“, наводи се на крају писма.

Ђаковчани ће слично писмо сутра упитити и предсатвницима осталих амабсада у Пристини као и најважнијих у Београду.

(Танјуг, Бета)