Прочитај ми чланак

ПРАВОСЛАВНА БРАЋА: Уз највише почасти патријарх Иринеј дочекан у Солуну (Фото галерија)

0

srpski patrijarh u solunu a1

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј допутовао је у Солун, у тродневну посету Митрополији неапољско-ставрупољској, која је поводом стогодишњице почетка Првог светског рата, уприличила посету Српског Патријарха, будући да се на њеној територији у оквиру Савезничког гробља налази део на коме почива преко 7.500 српских жртава Великог рата.

У пратњи Његове Светости су Преосвећена господа Епископи зворничко-тузлански Хризостом и жички Јустин, протојереј Гајо Гајић и ђакон Игор Давидовић. Домаћин, Митрополит неапољски г. Варнава, дочекао је првојерарха Српске Првославне Цркве на аеродрому и отпратио до Саборног храма Светог Јована на Неапољу, где је приређен величанствен дочек.

У присуству многобројног верног народа, представника Владе Републике Грчке, локалних и политичких власти, Војске, омладине и ученика оближњих школа служено је славословље.

Патријарха српског Иринеја су поздравили министар Македоније и Тракије г. Орфанос, потом градоначелник Неапоља и Митрополит неапољски г. Варнава, који је истакао историјску везу српског и јелинског народа, посведочену нарочито у последњим искушењима кроз која смо пролазили. Он је подсетио на речи чувеног јелинског сликара и иконописца:

“Љубав која не прође страдање, није љубав”.

Подсетио је, потом, да је српска принцеза Јелена Драгаш била мајка последњег византијског цара, позваши све да чувају историјске и братске свезе љубави и пријатељства.

Свечаној доксологији присуствовао је и архимандрит Методије, игуман манастира Хиландара.

Српски Патријарх је благословио присутни народ и отпоздравио речима захвалности у име свег српског народа и пуноће Српске Православне Цркве, на чијем се челу налази.

Данашњи програм посете предвиђа парастос на српском војничком гробљу на Зејтинлику, а потом и у Хортјатису, месту изнад Панораме код Солуна, где су немачки војници и њихови помагачи спалили живе становнике тог места на челу са њиховим свештеником.

Патријарх српски ће у недељу началствовати на светој Литургији, коју ће у присуству верника служити архијереји и свештенство двеју сестринских Цркава.

У понедељак је предвиђена посета Светој Гори, Свештеној општини у Кареји и манастиру Хиландару. Биће то прва посета једног српског Патријарха манастиру Хиландару после 50 година.

(СПЦ)