Прочитај ми чланак

НА САМО 40 КМ ОД БЕОГРАДА: Села стално поплављена, држава ништа не предузима

0

Sela stalno poplavljena, država ništa ne preduzima

Ако сте љубитељ екстремних спортова и адреналински зависник не морате ићи у беспућа Африке и Азије, само дођите у Дражевачки Луг, заселак Дражевац, селo удаљеног четрдесет километара од Београда. Дражевачки Луг се налази у међуречју река Пештана и Колубаре.

Pestan Kolubara poplaveПоследње поплаве

За време последњих поплава, река Пештан се излила у небрањеном делу обале, дужине око 14 километара.
Она је тада угрозила око 500 људи поплавивши око 150 кућа у Пољани,  у Конатицама и у Дражевцу.
У неким деловима, поменутих села, вода је долазила и до 2 метра висине.

Поменуте реке како је отворен површински коп лигнита Тамнава, па део воденог тока река  Колубара иде у речицу Пештан плаве Дражевачки Луг у континуитету преко 50 година.

Република Србија је поменути коп заштитила насипима од плављења Пештана и Колубаре. Села Конатице‚ Пољане и Дражевац‚ која се налазе низводно од копа Тамнаве није.

Она су остала препуштена чудима поменутих река‚ које их немилосрдно плаве‚ некад и по три пута годишње.

Најтежа је ситуација у Дражевачком Лугу‚ који је стешњен између Пештана и Колубаре.

По рећима Драгана Стевановића, мештана Дражевца, штете које ове поплаве наносе локалном становништву су велике; и каткад опасне по живот.

Иза поплава остају муљ‚ уништени усеви‚ девастиране куће‚ испуцали зидови.

Према речима локалног становништва држава не чини ништа да би помогла локалном становништву‚ које се обраћало свим релевантним институцијама за помоћ.

Драган Стевановић напомиње да су се мештани, и појединачно, и групно, обраћали за помоћ канцеларији Председника Србије, влади Србије, градоначелнику Београда и руководећим људима Обреновца, но никада нису добили одговоре.

Мештани ових села траже да се подигни насип и на десној обали Колубаре и реци Пештан, као што је подигнут насип на лавој колубарској обали. Они се питају ако држава за насипе нема новца , зашто их  онда не исели?

Јер тај део Дражевца је остављен као вентил за Обреновац, да се у њему разлива вода и уништава животе Дражевчана и њихову муком стечену имовину.

Sela stalno poplavljena, država ništa ne preduzima2

А колико је опасно због поплава живети у овим обреновачким селима говори догађај за време последњих непогода, која су у мају погодиле Србију.

Тада је, Горадана Стевановић, маћеха нашег саговорник Драгана Стевановић, као тешки непопкретни болесник, са својим укућанима који нису хтели да је напусте, била пола дана  у поплављеној соби, где је  вода надошла преко метар висине. Тек када је приспела екипа спасиоца са медицинским особљем породица Стевановић је успела да евакуише тешко болесну Гордану.

– И у селима Конатице, Пољана, као и у селу Дражевица, због честих поплава, сваки пут тешким болесницима живот вису о концу. Њих је каткад немогуће одмах евакуисати, па остају сатима, некад и данима у својим поплављеним кућама, завршава своје сведочанство за Србин.инфо,  мештанин Дражевца, Драган Стевановић.

(СРБИН.ИНФО – Дејан Петар Златановић)