Прочитај ми чланак

Амфилохије: Изјава Карла Билта је неофашизам

0

mitropolit-amfilohije-ilarion-alfejev-1328585176-102649

У обраћању ипред више хиљада људи на улицама Никшића који су се окупили током литије посвећене Светом Василију Острошком, митрополит СПЦ Амфилохије је рекао да се „Дух неофашизма повампирио“ и да „Семеном посијане мржње покушава да завади браћу у Украјини и Русији“, преносе подгорички медији.

У том контексту поменуо је изјаве министра иностраних послова Шведске Карла Билта и генералног секретара НАТО-а Андерса Фог Расмусена, и поредио ситуацију на Косову са дешавањом ситуацијом у Украјини.

Митрополит СПЦ-а је рекао да „Се пред лицем“ свеца Василија Острошког „Мора споменути изјава Карла Билта да је највећа грешка савремене руске владе и Путина што се вратио православљу, које је горе од тероризма исламског који се појављује на истоку“.

amfilohije-neofasizam

„У име те и такве идеје поново се пале живи људи, као онда од фашизма тако и данас од неофашизма. У огледалу те страшне истине је и изјава Андерса Фог Расмусена, секретара НАТО пакта у Европи, да је бомбардовање Србије и Црне Горе и уништење Косова и Метохије урадила Европа и Америка бранећи Косово и Метохију од геноцида“, рекао је митрополит.

Он је оценио да „Није то била одбрана од геноцида, него наставак геноцида на Косову и Метохији који траје 630 година“.

„То је наставак геноцида као што је и у Одеси на начелу подијели па завладај“, рекао је митрополит СПЦ и закључио да ако је „То пут до слободе, демократије и људских права, онда је то знак да светом почиње да влада демоНкратија“.

Митрополит Радовић је поновио оштре критике на рачун црногорске власти која се придружила санкцијама Европске уније против Русије и оценио да „Главари у Црној Гори тиме потурају угарак у спаљивање живих људи у Одеси“.

(СРБИН.ИНФО, Магацин)