Прочитај ми чланак

ЛОМПАР: Ево зашто нису успеле литије! (ВИДЕО)

0

Литије у Црној Гори су биле вођене од стране митрополита Амфилофија који је за мене последња велика личност православне цркве. Био је патријарх Павле и он, они су били су стубови Цркве, био је и владика Атанасије Јефтић... Морам рећи да сам имао поштовање увек према владики Артемију и да ми је тешко падао тај њихов раскол, поготову што сам јако волео митрополита Амфилохија, али то је сад један пар рукава у који се ја не бих мешао, али хоћу да кажем просто речено. Дакле, митрополит Амфилохије је био на челу тих литија. Те литије су имале свог противника, то је био председник Црне Горе. Овде литије нису имале за противника председника Србије. То је видна разлика. Дакле, немају циљ - истакао је проф. др Мило Ломпар, историчар и универзитетски професор у подкасту Catena mundi "Код Бране".

– А зашто немају циљ? Па зато што је овде у ових 10 година унапред осујећен покушај да ви именујете циљ који би подразумевао председника Републике. И сад пазите парадокс. Оно што се смело казати и учинити Милошевићу, а поготову Коштуници, њему се смело казати и учинити свашта, не сме ни да се помисли, а камоли каже Вучићу. И то је један организован притисак са националних страна, и прескочено да се каже – додао је Ломпар.

Он сматра да оно што се патријарху Павлу замерало, данас се не замера актуелној јерархији (црквеној власти)

– А онда у исто време, оно што се чак и патријарху Павлу јавно замерало, а ја сам био сведок кад се патријарху Павлу после 9. марта, 12. марта кад се он уплашио, кад су велики демонстранти из Ушћа и на Теразијама звиждали патријарху Павлу који је баш био личност онако света у сваком погледу. А поготову што се смело казати и потогову учинити митрополиту Амфилохију против кога су најбестидније, најогавније ствари и речи изговарали. Црногорска телевизија је снимила неки сраман филм где је он у сваком погледу обезвређиван. Додуше, он је узвраћао, он није био као патријарх Павле, него је био од ове друге врсте наших црквених великодостојника, они који су војску водили, као Свети Петар Цетињски. Свети Петар Цетињски је водио војску, то није измишљено, Арсеније Чарнојевић је водио војску, то су били други људи. То што се њима смело казати, не сме ни да се помисли садашњој јерархији, ни патријарху Порфирију.

Ломпар је говорио о Европрајду.

– Пазите сад тај паралелизам. Зашто су ови људи који ни по чему нису бољи од ових претходних, него ће пре бити да су гори, тако заштићених од критике? Зато што је у јавном мњењу усађена једна друга врста њихових положаја. Дакле, литија коју сам ја подржавао само присуством, ја сам стари опозиционар и научио сам да шетам, тако и кад ми неко каже опет си на улици, ја кажем па демократија је да будеш на улици. Опозиција је на улици, власт је у установама и тако је живот поређан шта да радимо… Дакле, нису имали свој циљ. Циљ који је ту проглашен је био исправан, ја сам га подржавао, али ко је тај циљ омогућио? Ко је омогућио ту параду? Ко је позвао да то буде неки европски скуп људи нетрадиционалне сексуалне оријентације? Председник Републике – истакао је он и додао:

– И јесте формално потписао председник Владе, али ми сви знамо да председник Владе не може ништа да потпише ништа без председника Републике. Зашто одговорност није ишла директно? Али, с друге стране, што се ми налазимо у једном агоничном стању, потпуно мутно, недиференцирано. Ја нисам за то да се ти покрети народа унапред онемогућавају. Ја сам за то да се они пусте. Можда ће временом из тих спонтаних, самоукочених, али можда и манипулисаних облика понашања временом изаћи нешто чиме се неће моћи манипулисати и тако даље. Боље је и да се таласа него да буде мртво море. Боље да буду и таласи него мртво море. Разлика је реално велика – закључио је Ломпар.