Прочитај ми чланак

Патријарх Кирил: Неки желе да младе генерације у Русији не буду поносне на своје претке

0

23

„Негативни“ бољшевички по пореклу, поглед на Русију прихватају они којима не одговара историјски и, пре свега, духовни идентитет наше земље“ – изјавио је руски патријарх у интервјуу за часопис „Фома“.

По његовим речима, ти људи би хтели да представе историју Русије као низ неуспеха и злочина „да данашње генерације, нарочито млади, не би осећали понос због својих предака, ни захвалност за своје наслеђе, нити имали осећај дужности према савременицима и потомцима“.

„Чини се и друга грешка – људи који потпуно оправдано одбацују такав приступ, упадају у замку идеализације тог дела наше историје. Ни то није исправно – ми не треба да пропуштамо историјске лекције, укључујући горке“ – подвукао је поглавар РПЦ.

Он је дао оцену о појединим владарима из династије Романов, чија се 400-годишњица доласка на власт слави ове године. Говорећи о Петру I, патријарх је рекао да су „његове заслуге као владара несумњиве – захваљујући његовој победи у Северном рату, Русија је изашла на светску арену као снажна, независна држава, он је ојачао војску, флоту, развијао је индустрију и трговину“.

У исто време, истакао је патријарх Кирил, Петар I је, по узору на протестантске земље са севера Европе, увезао модел државно-црквених односа настао на Западу током Реформације, кад је црква била потчињена држави и део државног механизма. По патријарховим речима, револуција је толико снажно ударила по цркви јер су је многи људи поистовећивали с влашћу.

„Петар је увео у Русији оно што јој није било својствено – увео је модел западноевропског апсолутизма. То у Русији пре тога није постојало. Власт руског цара увек је имала противтежу – у бољарској думи, цркви. Људи су могли да кажу цару: ниси у праву. Људи су имали ту могућност кроз одређене облике изражавања јавног мњења“ – истакао је он.

„Николај II је много учинио за Русију. Порастао је ниво благостања људи, у значајној мер је решено земљишно питање, појавили су се слободни сељаци, убрзано су се развијале индустрија и железница, почели су да се појављују висококвалификовани радници, ширило се образовање, наука, модернизовала се војска“ – истакао је патријарх.

По његовом мишљењу, треба бити захвалан потомак, „сећати се наших предака и поштовати их – укључујући и наше владаре из династије Романов“.

Слажу ли се Православље и духовност Далеког истока

Србија једина на свету има фреску Исуса Младенца без косе

(Факти)