Прочитај ми чланак

Ни Сибир није што је некад био, нити је северни пол више лед

0

sibir

(Б92)

Према издању The Siberian Times на енглеском језику, у сибирском граду Нориљску 21. јула забележена је температура од 32 степена Целзијуса. Просечна јулска температура у овом региону износи око 13,6 степени Целзијуса.

Цела руска арктичка област се загрејала у последње време, али је Нориљск убедљиво најтоплији, па су због тога избили и бројни шумски пожари.

Ипак, није реч о рекордно високим температурама, јер је пре много година забележена температура од 32,2 степена Целзијуса.

Нориљск је је један од најсевернијих градова на свету и насељава га 175 хиљада људи.

Северни пол је сада језеро 

Ако погледате слику доле и помислите да ове фотографије Северног пола више личе на слике неког језера него на снегом и ледом покривен терен – онда је то вероватно звог тога што се Северни пол заиста истопио.

severni polМада, све ово није толико драматично, као што на први поглед изгледа или звучи. Током априла на Арктик је пао девети највећи снег у историји, а снежни покривач је био тог обима да су многи били шокирани. Али, током маја, температура се повећала и скоро половина снега се истопила.

Током јула температура је наставила да расте – и то више него што је било очекивано: 1-3°Ц више. Ове фотографије, преузете са Опсерваторије која прати промену климе на Северном полу, показују како се снег топи и повлачи и то у периоду од 30. јуна до 25. јула.

Битно је истаћи да ово није први пут да се „појавило“ језеро на Северном полу, а није чак ни најгори случај ове врсте. Такође, језеро се не протеже преко целе ледене коре, већ само на једном месту, а не би требало ни да се извлаче неки генерални закључци о промени климе. Али, зато сви можемо да се запитамо куда иде наша планета и шта нас очекује за коју годину.