• Почетна
  • СВЕТ
  • Нови удар на америчку војску: И Канада не купује Ф-35
Прочитај ми чланак

Нови удар на америчку војску: И Канада не купује Ф-35

0

(извор: Дипломат)
Неколико азијске земље су и даље заинтересоване за амерички F-35 JSF.  Али откако је Канада је одустала од од куповине ових авиона питање је да ли ће се јавити нови азијски купци који су заинтересовани за ове авионе.

Стелт авион, F-35 Lightning II Joint Strike Fighter (JSF)  изгледао је , док је био више од идеје, да ће бити ударна песница америчког војног ваздухоплоства и његових савезника.

ЈСФ је требало да гарантује надмоћ из ваздуха за САД и његове партнери до средине овог века.  Али откад су растући трошкови, техничке комплексности и пропуштених рокови веома урушили кредибилитет овог авиона  многи аналитичари се питају да ли ће Ф-35 уместо у активну војну службу, завршити у војни музеј.

Од свих неуспеха, везаних за Ф-35, одлука Канаде да у овом месецу одустане од будуће куповине нових 65 ловаца је највећи.  Отава, као један од осам међународних партнера који раде са САД на овом програму чврсто је била уз овај авион све док је независном ревизијом утврђено да ће авион коштати  скоро дупло више од почетне владине процене. 

Ресетовање не значи да је Канада  одбацила у потпуности Ф-35, али изгледа да га купи сада су минимални.  У сваком случају, Отава испитује јефтиније алтернативе.

Остале партнерске земље се такође колебају, али највећа претња програму  везаном за Ф-35 може да буде у самом САД, где је договорено смањење војнога буџета и где је све мање новаца за војне пројекте који односе доста финансија, а не дају брзе и учинковите резултате.

Као и већина скупих програма Пентагона тренутно је тешко изводљиво да пројекат Ф-35 не буде окрњен јер су све мање шансе да ће америчка влада имати новаца за укупну купњу од 2400 модела, колико је било планирано, да док се производе, америчка војска купи у циљу своје модернизације.

Колики је ударац, за америчку војску, могуће одустајање од Ф-35 говори чињеница, да осим Руса, убрзо ће и Кина имати велике шансе да се упоређује са америчком ваздушном моћи. Наиме, у вези са млазним моторима, Кина је развила супериорни млазни мотор у облику ВС-10А и ВС-15 који су све више добри као што су амерички и руски мотори тога ранга.
Види:  Unable to copy it, China tries building own jet engine

Ако се узме на ум чињеница да је Кина тек почела да се развија млазне моторе у последњих 30 година, а убрзано углавном у последњих 10 до 15 година онда је кинески напредак импресиван.