Прочитај ми чланак

ПРИВЕДЕН РАДИЋ: Шпијунирао Војску Србије или освета због Вулина

0

Војни аналитичар Александар Радић изјавио је да је Војна полиција против њега поднела кривичну пријаву због неовлашћеног уласка на Аеродром Батајница.

Он је истакао да је добио кривичну пријаву и због фотографисања авиона орао, који се у наоружању Војске Србије налази више од 30 година.

То је потом у саопштењу демантовало Министарство одбране.

У изјави агенцији Бета, Радић је рекао да га је Војна полиција привела 27. децембра након што је на аеродрому провео више од осам сати у друштву неколико десетина старешина и војника, пратећи летачке активности у Техничко-опитном центру.

Радић је навео да је на аеродром ушао аутомобилом на главну капију, у пратњи једног официра око седам сати, као и много пута до сада, али да га је Војна полиција привела и одузела му фото-апарат и телефон после радног времена и то, како каже, на захтев помоћника министра одбране за материјалне ресурсе Ненада Милорадовића, уз оптужбу да је неовлашћено ушао у објекат и снимао.

„Реч је о директној освети Милорадовића, али и министра одбране Александра Вулина и начелника Генералштаба Љубише Диковића, чији сам рад у протеклом периоду у медијима често критиковао. Реч је о наизглед тривијалној ситуацији у којој неко хоће да ме оптужи за угрожавање државе, само због тога што сам у јавности угрозио високо мишљење које они имају о себи“, рекао је Радић.

Војни аналитичар је рекао да су проблеми почели да се јављају након што је за ТВ Н1, 27. јуна и лист Курир дан касније изнео податак да је министар одбране Александар Вулин избегао служење војног рока 1991. године и додао да је из министровог кабинета тада почела систематска активност са циљем да буде избачен из свих токова војног система.

„После вишегодишње сарадње са магазином ‘Одбрана’ Министарства одбране прекинули су да ми објављују текстове а текст који сам урадио у сарадњи са једним официром су објавили без мог имена“, рекао је Радић и оценио да је реч о освети због тога што је критички сагледавао активности министра и његових сарадника.

Он је додао да су оптужбе против њега апсурдне јер је на аеродром ушао на позив људи из Техничко-опитног центра и то да слика модернизовани авион орао који је, са истим наоружањем и пакетом опреме, јавно приказан на Батајници 20. октобра када је више хиљада грађана могло да слика исти примерак авиона евиденцијског броја 25530.

„Све се то десило иако сам гост на бројним нашим аеродромима од јуна 1988. године, па чак и за време свих ратова у СФРЈ, када сам посећивао аеродроме под нашом контролом“, рекао је он.

Радић је, такође, подсетио да је аутор једине монографије управо југословенско-румунског авиона орао, коју је 2012. године издала војна издавачка кућа „Одбрана“, док се на сајту војске и Министарства одбране налазе махом војне фотографије чији је он аутор.

„Осим тога, за војну издавачку кућу сам урадио и књигу о нашем Ратном ваздухопловству поводом 100 година српске авијације, а предговор за ту брошуру је написао тадашњи министар одбране а садашњи председник Александар Вучић“, подсетио је Радић.

Министарство одбране демантовало је наводе Радића да је Војна полиција протв њега поднела кривичну пријаву због неовлашћеног уласка на Аеродром Батајница и фотографисања новог наоружања и војне опреме током испитивања на авиону „орао“.

Министарство је у саопштењу демантовало и наводе да је налог за привођење Радића издао министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић или помоћник министра одбране за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић.

Наводећи да је Војна полиција 27. децембра на Аеродрому Батајница затекла Радића „приликом неовлашћеног присуства у војном објекту који припада Техничком опитном центру“, Министарство одбране је саопштило да Радић „није имао дозволу за улазак у војни објекат и боравак на аеродрому Батајница, као ни за фотографисање и снимање, нити је за то поднео било какав захтев“.

„Наглашавамо да је у свим армијама света забрањено присуство и боравак лица у војним објектима, уколико за то немају одобрење надлежних органа“, стоји у саопштењу. Министарство је навело да је уз сагласност и у присуству Радића извршен увид у материјал који је снимио фото-апаратом, након чега су обавештени надлежни органи Министарства унутрашњих послова (МУП).

„По доласку полицијских службеника Радић је, у складу са чланом 53. став 9. Закона о Војсци Србије, предат са документацијом и опремом коју је имао код себе на даљу надлежност и поступање органа МУП. Поступак у вези са овим случајем је у надлежности јавног тужиоца Трећег основног јавног тужилаштва у Београду“, пише у саопштењу. Додаје се да су надлежни органи Војске Србије у наведеном случају поступили „у складу са својим овлашћењима и спровели одговарајуће процедуре“.