Прочитај ми чланак

ЗЛОЧИН КОЈИ ЈЕ СЛЕДИО СРБИЈУ: Избо девојчицу (13) и отишао у кафану да пије

0

На Аранђеловдан, 2005 године, тринаестогодишња Тамара Ивановић кренула је из школе кући. Око 18:15 се растала са другарицом у близини железничке станице „Шангај“ у Батајници, и кренула својом уобичајеним путем. Време је пролазило, али Тамара није стизала кући.

Уследио је један од најмонструознијих злочина, који и дан данас леди крв у жилама. Србија је месецима била у страху, све док је монструм био на слободи.

– Када смо дошли на лице места и видели све околности, могу да кажем да је то био један од најтежих тренутака у нашој каријери. Знали смо да нећемо стати док га не пронађемо, имали смо прећутни договор да настављамо да радимо непрекидно док га не пронађемо – рекао је инспектор Мунижаба.

Тамара Ивановић из Батајнице убијена је покушавајући да помогне пијанцу, који се саплео и пао – да устане. Драган Николић Чомбе (43), скитница и клошар, на тај хумани дечији гест узвратио је са – 17 удараца ножем!

Монструм, какав одавно није виђен на овим просторима, мирно је, у присуству окружног јавног тужиоца, свог адвоката и оперативаца СУП Београд – признао злочин и до детаља описао како је зверски убио девојчицу.

– Николић је срео девојчицу док се враћала из школе око 18,15 сати – саопштио је на конференцији за новинаре, пуковник Милорад Вељовић, начелник Управе криминалистичке полиције МУП Србије. – Испричао је да је био јако пијан, да је једног тренутка пао и да му је девојчица пришла да помогне. Без икаквог повода, ножем који је имао у џепу, истог трена напао је Тамару. Прве ударце, од укупно 17, задао јој је у пределу срца и она је, практично, одмах усмрћена.

Током крвавог пира, са руке му је спао часовник, а од девојчице на издисају узео је мобилни телефон. Николић је потом, иако сав од дечије крви, отишао на други крај Батајнице и наставио да пије. После извесног периода вратио се истим путем, прошао поред Тамариног тела и ушао у један од напуштених вагона, који су већ годинама на прузи у насељу `Шангај`.

Опрао је јакну, панталоне и патике од крви, а затим легао да спава. Пробудио се у цик зоре.

– Првим јутарњим возом отишао је за Панчево и на тамошњој бувљој пијаци за хиљаду динара продао Тамарин бели `сони ериксон` једном румунском брачном пару, који тамо има тезгу – испричао је Вељовић. – Са тим новцем отишао је за Опово и опет наставио да пије. Тих дана виђен је и у другим околним панчевачким селима.

За то време, трајала је грозничава акција целе Управе криминалистичке полиције СУП Београд у потрази за убицом. Недалеко од места злочина пронађен је ручни часовник, али се у први мах није знало да ли припада злочинцу. Доведени су и пси трагачи, али монструму те ноћи, ни наредних дана – није било трага.

– Обрађивали смо кућу по кућу, објекат по објекат, обавили стотине информативних разговора, разговарали са надничарима и беспосличарима у Новој и Старој Пазови, Инђији, Панчеву, Батајници… – описао је начелник УКП МУП Србије. – Посебна пажња посвећена је скитницама који се крећу дуж пруге Беовоза. Истовремено, преко наших посебних служби, пратили смо да ли ће се негде појавити Тамарин мобилни телефон.

УБИЈАО И РАНИЈЕ

Драган Николић рођен је 12. 6. 1962. године. Родитељи, Славко и Спасенија, су у Ченти, где и он има пријављено пребивалиште, иако тако није одлазио годинама. Полицији је добро познат.

Због убиства, осуђен је 1988. на 12 година робије. После издржане казне, опет је на пет месеци заглавио у затвору, због покушаја силовања и недозвољеног држања оружја.

СУП Панчево, маја ове године, за њим је расписао потерницу због сумње да је починио кривично дело обљубе и противприродног блуда над девојчицама од 12 и 14 година. Реч је о вишеструком повратнику који се сумњичи и за бројна разбојништва и тешке крађе. У току су полицијске провере за још нека дела, јер се сумња да је доста тога недозвољеног урадио.

Захваљујући управо мобилном телефону, клупко монструозне трагедије почело је да се одмотава. Брзом акцијом утврђено је где је апарат. Румунски брачни пар рекао је да им је 22. новембра око 10,00 сати непознат мушкарац понудио телефон за хиљаду динара. Брзо су се договорили и куповина је обављена. До детаља су описали продавца:

– Неуредан, пијанац, има повреду изнад левог ока…

Оперативци београдске полиције, у сарадњи са колегама из Панчева, кренули су у грозничаву потрагу. Након пар дана труд им се исплатио.

Осумњичени за тежак злочин виђен је у Опову. Почела је акција хапшења.

– Приведен у просторије београдске полиције – испричао је Вељовић.

– Прегледали смо га и испод панталона, на левој ногавици тренерке, угледали велику крваву мрљу. У питању је била крв девојчице.