Прочитај ми чланак

ЗВАНИЧНО: Европска унија укида право гласа Пољској

0

Европска комисија покренула је казнену процедуру против Пољске на основу Члана 7. Основног споразума Европске уније.

Таквом одлуком ЕК први пут у историји Уније тражи да се земље ЕУ изјасне о томе да ли у Пољској постоји повећани ризик кршења основних вредности ЕУ.

Ilustracija: Thinkstock

Казна може да буде губитак права гласа у ЕУ и замрзавање милијарди евра из европских фондова, јавила је незванично пољска агенција ПАП.

Званичну одлуку је саопштио на конференцији за новинаре потпредседник ЕК Франс Тимерманс, који је на заседању Европске комисије казао да нема разлике између приступа претходне премијерке Пољске Беате Шидло и новог премијера Матеуша Моравјецког.

Шеф ЕК Жан Клод Јункер је до последњег тренутка оклевао да приступи том кораку, незабележеном у историји ЕУ, у нади да би нови пољски премијер могао да буде отворенији за дијалог. Синоћ је изјавио да Европска комисија сигурно данас неће „срушити све мостове“ према Пољској.

Као „последња кап која је прелила чашу“ ЕУ у дијалогу са конзервативном евроскептичном владом странке Право и правда Јарослава Качињског показала се контроверзна реформа правосуђа. Она по оцени Европске комисије угрожава независност пољских судова, доводи их под политичку контролу, па је самим тим и ризик за правосуђе целе ЕУ.

Европска комисија је данас такође одлучила да Пољску тужи Суду правде ЕУ због новог закона о општим судовима и издала је и већ четврту препоруку поводом Закона о Врховном суду и Државном судијском савету, који су прошли кроз пољски парламент и чекају на потпис председника Анџеја Дуде да би ступили на снагу.

Европска комисија, Савет Европе и његова независна експертска Венецијанска комисија, САД и међународне институције означиле су тај пропис као подривање независности правосуђа у Пољској.

Данашња одлука Европске комисије да покрене процедуру по Члану 7. Европског споразума, који се често назива „нуклеарним оружјем“ против чланица које не поштују правну државу и основне европске вредности, значи да ће се чланице ЕУ изјаснити – и то већином од 22 земље, да ли у Пољској већ постоји повећан ризик кршења европских вредности.

Тек за евентуално следећи корак, за гласање о санкцијама, нужно је да одлука буде донета једногласно, консензусом.

Портпаролка Владе Пољске Јоана Копћињска казала је данас да „Европска комисија има право да предузме такве кораке на своју одговорност, али они нису потребни. Али, санкција неће ни бити. За њих нема основа, а није Мађарска једина која ће гласати против санкција. Било би добро да не политизирамо те ствари. Можда Европска комисија жели да шире подели своју одговорност, са Саветом ЕУ и Европским парламентом“.

Пољски министар правде Збигњев Жобро изјавио је на вест пољске агенције ПАП – да је „покренута атомска опција против Пољске“, али да је он „миран јер у Пољској функционише правна држава“.

Мађарска и њен премијер Виктор Орбан више пута су одлучно упозорили да ће званична Будимпешта ставити вето на било какав покушај санкционисања Пољске.