Прочитај ми чланак

Бивши официр СБУ: Пољска и Мађарска ће растргнути Украјину „на комаде“!

0

Бивши службеник украјинске Службе безбедности, Василиј Прозоров, изнео је мишљење да би суседне државе попут Мађарске и Пољске, могле да „поцепају” Украјину на различите делове, што би довело до нестанка Украјине као државе.

Према његовим речима, вероватно је да ће Украјина бити подељена на неколико делова, а мало је вероватно да ће ишта од ње остати у саставу државе коју познајемо као Украјина.

Прозоров је сугерисао, да се украјинско руководство неће усудити да се упусти у директну конфронтацију са земљама НАТО, ако Пољска и Мађарска одвоје делове територије за себе.

Раније је бивши обавештајни официр америчке војске, Скот Ритер, сугерисао, да би региони Украјине са мађарским и румунским становништвом могли да се отцепе од земље, пошто Мађари и Румуни не желе да остану у саставу Украјине, и желе да ти региони буду под контролом Будимпеште и Букурешта.

Мишљење војног експерта Анатолија Матвијчука је да су изјаве пољских власти о могућем слању трупа у Украјину, повезане са жељом Варшаве да припоји део територије Украјине.

Према речима Матвијчука, пољски министар спољних послова Радослав Сикорски, „лукаво“ је известио о потреби слања западних трупа не у унутрашњост Украјине, него у западне регионе, посебно на област Лавов, Тернопољ и Ивано-Франкивск.