Прочитај ми чланак

ПОКРАДЕН НАРОДНИ МУЗЕЈ НА ЦЕТИЊУ: Нестало 2.900 предмета!

0

ЦЕТИЊЕ - Из Народног музеја Црне Горе на Цетињу нестало је 2.900 предмета протеклих деценија.

Радникмузеја Александар Беркуљан недавно је поднео кривичну пријаву ,а Основно тужилаштво на Цетињу је формирало предмет. Беркуљан је јуче ТВ Вијести рекао да је Управа за културна добра још 2013. године, констатовала мањак од преко 2.900 музејских предмета у поседу Народног музеја Црне Горе.

Изјашњавање о томе Управа је од музеја затражила тек три године касније, а Народни музеј је у највећем делу потврдио налаз комсије. Највећи број несталих предмета односи се на фонд историјског музеја.

Недостају практично непроцењиви предмети из свих музејских јединица. Из уметничког музеја око 200 , из Историјског преко 1.700.

„Међу несталим предметима је и више од 20 комада Његошевог намештаја, слике, скулптуре, а све је 1962. године заведено у регистар културних добара“, рекао је Беркуљан.

До сада је регистровано пар пљачки Народног музеја Црне Горе, када су без трагова нестајала значајна дела, као што је случај са сликама Влаха Буковца 1977.године. Слике из фонда Уметничког музеја су често даване на реверс, и нису враћене.

Да ствар буде гора, нестанке у највећем броју случајева никада нико није пријавио дражавним органима ради процесуирања, што се односи и на 3.000 предмета, за које је пријаву коначно поднео Александар Беркуљан. У нади да ће се са том пријавом ствари коначно помјерити и да ће држава кренути у потрагу за сопственим непроцјењивим благом.