ГЕРАСИМОВ ПОРУЧИО ПЕНТАГОНУ: Русија гарантовано пробија противракетни штит САД

5

Стратешке нуклеарне снаге Русије су са 74 одсто опремљене савременим наоружањем и у стању су да сваком агресору нанесу за њега неприхватљиву штету - саопштио је генерал армије Валериј Герасимов.

Начелник Генералштаба Оружаних снага РФ притом је прецизирао: „Чак и агресору који располаже системом противракетне одбране“.

Герасимов је ово рекао на седници колегијума Министарства одбране РФ и подвукао:

„Наше стратешке нуклеарне снаге у стању су да сваком агресору гарантовано нанесу за њега неприхватљиву штету. Наглашавам: гарантовано, што подразумева и онога ко располаже средствима противракетне одбране“.

Ово је, у суштини, била тврдња да Русија сада има чиме да ГАРАНТОВАНО пробије и америчку противракетну одбрану и да САД и њиховим бројним базама по свету нанесе штету и губитке које Американци не би могли да поднесу.

Герасимов је – нимало случајно – открио да Министарство одбране РФ и руска војна индустрија раде на појачавању бојевог потенцијала поморске компоненте стратешких нуклеарних снага.

У том контексту је навео да Стратешке нуклеарне снаге РФ располажу са 82 одсто модерних подморница и да су борбене могућности Русије на морима повећане за четвртину.

Те подморнице су последњих година добиле 102 нове балистичке ракете.

Генерал Герасимов је истакао да Русија тренутно гради пет атомских подморница „Бореј-А“.

Према његовим речима, Русија је повећала присуство својих ратних бродова и подморница, опремљених високопрецизним оружјем, у Балтичком, Баренцовом, Црном и Средоземном мору.

Главни адути руске „поморске компоненте“ су: крстареће ракете „Калибар“, обалски ракетни системи „Бастион“ и ПВО ракетни системи С-400.

Герасимов је посебно указао да ће „тренутна динамика развоја високопрецизних оружја“ Русији омогућити да задатке стратешког одвраћања мремести из нуклеарне у ненуклеарну сферу.

Начелник Генералштаба Оружаних снага РФ рекао је и да је Русија ликвидирала „рупе“ које је на северу и југу земље имала у свом радарском пољу:

„Сада на свим стратешким ваздушно-космичким правцима имамо гарантовано откривање балистичких ракета у свим фазама и трајекторијама њиховог лета“.

 • SASA

  O dragi generale, ne smeta to njima jer se spremaju da zive ko misevi. Valjda misle kako ce im to biti bolje

  • Василије Блажени

   Итекако им смета, али тим мишевима не преостаје ништа него да као на руског медведа хушкају овце, говеда и осталу крупну и ситну стоку на власти у Украјини, Пољској, прибалтичким и балканским земљама.

 • EUInformerI

  Predstavnice Mreže „Žene protiv nasilja“ i Autonomnog ženskog centra prisustvovale su 19. konferenciji Mreže protiv nasilja nad ženama pod nazivom „Od kontraefekata do delotvornog odgovora: zajedno za zaštitu žena i devojčica od svih vidova nasilja“. Konferencija je organizovana u saradnji sa nevladinom organizacijom „Nok a Nokert Egyutt“ (Žene za žene zajedno) iz Mađarske.

  Skup je okupio stručnjakinje u oblasti zaštite žena od nasilja, predstavnice UN tela za zaštitu prava žena, kao i aktivistkinje ženskih nevladinih organizacija iz više zemalja Evrope koje se bave prevencijom i podrškom ženama koje su izložene nasilju. Učesnice skupa diskutovale su o prednostima i ograničenjima Konvencije SE o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici (Istanbulska konvencija), kao i potrebi donošenja dokumenta na globalnom nivou koji bi se fokusirao isključivo na nasilje nad ženama.

  Ključne teme koje su takođe razmatrane su kontrola nad životima žena kroz nasilje na internetu, pornografsku industriju i ograničena reproduktivna prava; položaj žena koje su izložene višestrukim oblicima nasilja; obezbeđivanje delotvorne podrške i zaštite ženama i deci u kontektstu partnerskog nasilja. Poseban panel bio je posvećen položaju ženskih organizacija na kom je predstavnica Mreže „Žene protiv nasilja“ Aleksandra Nestorov predstavila praksu prikupljanja podataka o femicidu u Srbiji. Predstavljene su primeri uspešnih praksi u oblasti rada sa mladima i podrške ženama sa iskustvom nasilja.

  Zaključeno je da se nevladine organizacije koje se bave suzbijanjem nasilja nad ženama suočavaju sa velikim izazovima u radu, zbog otežanog pristupa finansijskim sredstvima i nedostatka prepoznavanja i uvažavanja od strane država, u trenutku kada treba da delotvorno odgovore na potrebe žena koje se suočavaju sa sve složenijim oblicima i načinima zlostavljanja i uznemiravanja. Opšti zaključak konferencije je da se jedino kroz saradnju svih sektora i odgovor koji će u fokusu uvek imati potrebe žena i kontinuirani rad na povećnju svesti, kao i stalno prisutan preventivni rad sa mladima, može delotvorno suzbiti nasilje.

  • Simerijanac

   Rusija s Putinom ulazi u ”zlatno doba” ( што је добро и за Србе, м.о.)
   06/11/2017 SAŠA.

   Rusija s Putinom ulazi u ”zlatno doba”

   Prošle godine je Središnja banka Rusije bila najveći kupac zlata na svijetu, izvještava Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Rusija gomila zlato u slučaju financijskih sankcija Zapada, ali i zbog zajedničkih planova s Kinom u napuštanju sustava petrodolara, piše njemački list. Pod ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom je Rusija ušla u ”zlatno doba”, piše Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

   Prošle je godine Središnja banka Rusije bila najveći kupac zlata na svijetu. Prema službenim podacima, 2016. godine je Rusija je stekla više zlata od Kine, koja je povećala rezerve za 80 tona, ili Kazahstana koji je stekao 36 tona. Ukupna količina kupnje iznosila je 201 tonu, što je oko 38% globalne prodaje.

   Promatrači u ovom trendu vide stvaranje sigurnosne mreže u slučaju uvođenja financijskih sankcija od strane Zapada. Zlatne poluge su pouzdan i geopolitički siguran instrument ulaganja, jer zlatne rezerve ne ovise o odlukama drugih vlada i država, objašnjavaju stručnjaci.

   Zlatne rezerve u Rusiji
   FOTO: Zlatne rezerve u Rusiji (1913-1953)

   Trenutno zlato čini oko 17% rezervi Središnje banke Rusije, što pokazuje koliko je ovaj smjer ulaganja važan za Moskvu. U ostalim zemljama s gospodarskim rastom su ti pokazatelji znatno niži. U Indiji zlato u rezervama zemlje čini 6%, u Kini 3%, a u Brazilu tek 1%.

   U ovom izračunu u obzir treba uzeti da kineska službena izvješća o količinama zlata treba uzeti s rezervom, budući da Narodna banka Kine podatke objavljuje neredovito i ne ažurira ih godinama.

   Ruske rezerve zlata kroz povijest

   Službeno je Kina u četvrtom tromjesečju 2001. povećala rezerve s 394 na 500 tona. Potom, u četvrtom tromjesečju 2002 . s 500 na 600 tona. Nakon sedam godina, u travnju 2009 . godine, prijavljuje rast sa 600 na 1054 tona i 2015. u srpnju s 1054 na 1658 tona. Većina stručnjaka pretpostavlja da Kina ima puno više zlata nego što službeno prikazuje.

   Istovremeno, Rusija ne samo da aktivno kupuje zlato, nego i ubrzano razvija njegovu ekstrakciju u ruskim rudnicima. Na popisu najvećih proizvođača zlata na svijetu je Rusija na trećem mjestu. Od 1995. godine se obujam proizvodnje udvostručio se i iznosi oko 300 tona godišnje, a Središnja banka Rusije izravno kupuje zlato iz rudnika.

   Uz Rusiju, Kina je postala glavni uvoznik plemenitih metala, prenosi njemački list.

   Vlasti u Pekingu također razvijaju rudarski sektor zlata u zemlji.

   ”Vjerojatno je ubrzano povećanje zaliha u obje zemlje povezano s planovima za djelomično napuštanje sustava petrodolara”, vjeruje autor.

  • Бобан за Царевину Србију