Прочитај ми чланак

ГЕРАСИМОВ ПОРУЧИО ПЕНТАГОНУ: Русија гарантовано пробија противракетни штит САД

0

Стратешке нуклеарне снаге Русије су са 74 одсто опремљене савременим наоружањем и у стању су да сваком агресору нанесу за њега неприхватљиву штету - саопштио је генерал армије Валериј Герасимов.

Начелник Генералштаба Оружаних снага РФ притом је прецизирао: „Чак и агресору који располаже системом противракетне одбране“.

Герасимов је ово рекао на седници колегијума Министарства одбране РФ и подвукао:

„Наше стратешке нуклеарне снаге у стању су да сваком агресору гарантовано нанесу за њега неприхватљиву штету. Наглашавам: гарантовано, што подразумева и онога ко располаже средствима противракетне одбране“.

Ово је, у суштини, била тврдња да Русија сада има чиме да ГАРАНТОВАНО пробије и америчку противракетну одбрану и да САД и њиховим бројним базама по свету нанесе штету и губитке које Американци не би могли да поднесу.

Герасимов је – нимало случајно – открио да Министарство одбране РФ и руска војна индустрија раде на појачавању бојевог потенцијала поморске компоненте стратешких нуклеарних снага.

У том контексту је навео да Стратешке нуклеарне снаге РФ располажу са 82 одсто модерних подморница и да су борбене могућности Русије на морима повећане за четвртину.

Те подморнице су последњих година добиле 102 нове балистичке ракете.

Генерал Герасимов је истакао да Русија тренутно гради пет атомских подморница „Бореј-А“.

Према његовим речима, Русија је повећала присуство својих ратних бродова и подморница, опремљених високопрецизним оружјем, у Балтичком, Баренцовом, Црном и Средоземном мору.

Главни адути руске „поморске компоненте“ су: крстареће ракете „Калибар“, обалски ракетни системи „Бастион“ и ПВО ракетни системи С-400.

Герасимов је посебно указао да ће „тренутна динамика развоја високопрецизних оружја“ Русији омогућити да задатке стратешког одвраћања мремести из нуклеарне у ненуклеарну сферу.

Начелник Генералштаба Оружаних снага РФ рекао је и да је Русија ликвидирала „рупе“ које је на северу и југу земље имала у свом радарском пољу:

„Сада на свим стратешким ваздушно-космичким правцима имамо гарантовано откривање балистичких ракета у свим фазама и трајекторијама њиховог лета“.