Прочитај ми чланак

РЕВОЛУЦИЈА – Прелазни рок и за репрезентације, већ имамо две „бомбе“?!

0

Међународна фудбалска федерација (ФИФА) размотриће промену правилника који се тиче играња за две различите репрезентације.

Актуелним правилником ФИФА прописано је да фудбалер који једном наступи за сениорску репрезентацију неке земље више нема право на промену државног тима.

Ово правило ускоро би могло да буде архивирано пошто је обелодањено да ФИФА разматра предлог Фудбалског савеза Зеленортских Острва који је затражио већу флексибилност.

Тако би у будућности фудбалери који одиграју једну или две утакмице за одређену репрезентацију накнадно могли да промене селекцију и обуку дрес неке друге државе.

Још једно од правила чија се ревизија узима у разматрање јесте оно везано за натурализоване странце. Правилник ФИФА предвиђа да играчи који нису рођени на територији неке земље могу да заиграју за њен државни тим само ако у њој живе и раде у периоду од пет година.

У разматрање ће се узети имплементација шеме по којој би Савези морали да дају одређену накнаду уколико играч стасао у млађим категоријама једне репрезентације на сениорском нивоу заигра за неку другу.

Већ данас се појавила могућност за двојицу фудбалера, а посебно је у центру пажње била изјава фудбалера Реал Мадрида Теа Ернандеза који је Француз, али нема ништа против да заигра за Шпанију у којој је одрастао.

„Нећу да затворим врата Шпанији, иако сам до сада добио два позива за младу репрезентацију Француске. Ако ме не буду звали и рачунали на мене, размотрићу остале опције“, рекао је Ернандез.

Ни ту није крај, пошто је селектор Бразила Тите недавно открио да би волео да има у екипи везисту Наполија Жоржиња, који још увек није заслужио позив Италије.

Он је рођен у Бразилу, али је као тинејџер отишао у Италију и тамо је поникао у Верони, а има два наступа за Азуре.

„Причао сам лично са Жоржињом и објаснио му шта желим до најситнијих детаља. Рекао сам му да добро размисли за коју репрезентацију жели да игра, јер је то веома важна одлука за њега“, открио је Тите.

Ригорозни правилник ФИФА раније је предвиђао забрану промене националних тимова али је од 2004. године и случаја Антара Јахије ситуација почела да се мења.

Актуелни репрезентативац Алжира који ће са том земљом играти на Светском првенству прошао је млађе селекције репрезентације Француске, а 2004. године дозвољено му је да заигра за репрезентацију са севера афричког континента.