Прочитај ми чланак

СТРАШНО Банка им је узела дом због дуга, а сад плени од сина који није дужан банци

0

Супружници из малог места у Војводини доспели су у невероватну ситуацију због дуга за стамбени кредит у швајцарцима који нису могли да отплате.

Након што им је банка одузела кућу и продала је, остао је део дуга који није намирен. С обзиром на то да су остали без крова над главом, супружници су се преселили код сина и пријавили нову адресу пребивалишта. Убрзо након тога стигао им је налог јавног извршитеља о пленидби имовине на новој адреси, пише Блиц.

”Банка нам је одузела кућу и продала је испод тржишне цене. Тако је намирен само део дуга. Након што смо се преселили код сина, полиција нас је обавестила да морамо да се ођавимо с адресе на којој смо живели, јер је сада кућа у власништву другог лица. Пријавили смо се на синовљеву адресу. Међутим, после пар недеља добили смо налог извршитеља о пленидби имовине на новој адреси, иако је све у власништву сина”, причају супружници који нису желели да износе у јавност своја имена (подаци познати редакцији).

Ипак, извршитељи су им објаснили да је све што раде на основу Закона о извршењу и да имају пуно право да пописују и плене имовину на новој адреси.

Са њиховим проблемом упознато је и Удружење “Ефектива” којем су се обратили за помоћ.

“Aпсурд читаве ситуације је то што дужник након што остане без некретнине мора да пријави боравак на некој адреси. Aко је и даље дужан, извршитељ има право да пописује и плени имовину на новој адреси. Све што власник те имовине може да уради је да изјави тзв. приговор трећег лица, а који не одлаже извршење. Дакле, останете без стана, родбина вас прими јер не жели да спавате на улици, а извршитељ онда плени и имовину родбине која са вашим дугом нема никакве везе”, каже Дејан Гавриловић из „Ефективе”.

У Комори јавних извршитеља потврдили су да у конкретној ситуацији извршитељ има право да попише покретне ствари које се налазе на адреси на којој су пријављени дужници.

“Пописују се и ствари на које је треће лице ставило примедбу да на њима има неко право које спречава извршење”, објашњавају у Комори извршитеља.

БОНУС ВИДЕО

Драгомир Радошић, представних малих акционара „Ц маркета”, у емисији „Дебате”, у продукцији медијске куће „Центар”, прича o томе како је процес „стечајна мафија” повезан са случајем „приватизација Ц маркета” и колико је „Ц маркет” био успешан пре приватизације (00:12:30). Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.