Прочитај ми чланак

СНИМАК ЗГРОЗИО ЈАВНОСТ СРПСКЕ: Брутално тукле другарицу, сада изложене линчу

0

Шокантни снимак премлаћивања 14-годишњакиње у Бањалуци згрозио јавност РС. На друштвеним мрежама отворен "лов на вештице"

СЛУЧАЈ премлаћивања 14-годишње девојчице у Бањалуци, који је снимљен мобилним телефоном, згрозио је јавност у РС до те мере да је на друштвеним мрежама отворен „лов на вештице“ и јавно се позива на линч малолетница осумњичених за брутално батинање вршњакиње.

Као да не постоје институције које се тиме баве на друштвеним мрежама влада свеопшта хистерија. Вокабуларом интернет коментатора доминирају мржња, позиви да се правда узме у своје руке и да се на насиље одговори насиљем. Појединци су отишли толико далеко да су јавно открили имена свих учесница напада, иако је реч о малолетницима.

Јавно су „шеровани“ и линкови на фејсбук и инстаграм профиле осумњичених девојчица које су сада изложене претњама разних „јунака“ који им уз салве псовки, прете убиством, пуштањем крви, батинама, шишањем на ћелаво, те као што су у снимку тражиле од своје жртве клечањем и љубљењем ђонова.

Претње нису заобишле ни њихове родитеље, а мајка једне од осумњичених признаје да је и сама била у шоку када је погледала видео премлаћивања. По сазнању да је њена кћерка у томе учествовала контактирала је са полицијом.

– Не бежимо од одговорности и она треба да одговора за све што је учинила. Али, није све тако црно и бело као на том шокантном снимку. Проблем између тих цурица појавио се много раније и сада је ескалирао. Од вербалног препуцавања, до подсмевања на друштвеним мрежама – прича ова мајка.

Она каже да јавност не зна другу страну приче те да је жртва, ноћ пре него што је нападнута, заједно са пријатељицом истукла једну од осумњичених, што нам је потврђено и у ПУ Бањалука.

– Не оправдавам насиље, али желим да се сазна истина. Том снимку је претходио напад жртве на другу девојчицу, као и претње да ће јој штиклом газити лице и слично. И те претње су такође снимљене камером. Пре шокантног снимка та девојчица је мојој кћерки опалила два шамара и прва ју је ударила – тврди ова мајка, чији идентитет из безбедносних разлога нећемо објавити.

На снимку премлаћивања насилнице од жртве захтевају да клекне на под, да им се извине и пољуби ђон што су, како тврди ова мајка, пресликане претње које је жртва раније упућивала неким од осумњичених.

– Након тог немилог догађаја жртва је изашла у један ноћни клуб и пила алкохол у раним јутарњим сатима… Па који то угоститељи дозвољавају малолетницама да пију алкохол усред ноћи – пита се ова мајка.

Она каже да је, након свега, њена кћерка изложена јавном линчу, а због претњи на интернету плаши се за њену безбедност.

– Она ће одговорати за све што је учинила, али не могу да допустим да неко угрожава њену безбедност. Људи баратају са полуинформацијама, немају потпуну слику догађаја, а отворено прете. Ко може да ми гарантује да те претње неће и остварити – пита се забринута мајка.

ОДРАСЛИ ДА РЕАГУЈУ

У ИНСТИТУЦИЈИ Омбудсмана за децу РС кажу да је вршњачко насиље велики проблем који треба озбиљно схватити, да би се могло правилно реаговати.

– Свако дете има право на заштиту од свих облика насиља, злостављања и занемаривања. Не постоји ниједан разлог због којег би дете трпило насилно понашање од било кога, нити и један разлог којим се може правдати изостанак реакције одраслих у предузимању мера у заштити детета. Насиље међу децом никада није оправдано и свако се може и мора спречити – наводе у институцији Омбудсмана за децу.