Прочитај ми чланак

РОЈТЕРС: Ратни злочинац или узор? Танка је линија у Србији

0

Београд -- Именовањем Владимира Лазаревића за предавача на Војној академији бавио се и Ројтерс који истиче да је у Србији “танка линија између ратног злочинца и узора“.

Према недавном писању “Вечерњих новости”, које је министар одбране Александар Вулин потврдио, међу предавачима на Војној академији ће и бити генерал Владимир Лазаревић, осуђен пред Хашким судом за командну одговорност за ратне злочине.

Foto: ICTY

Лазаревић је у време рата на Косову био командант Приштинског корпуса.

“Иако би у неким земљама пресуда за ратне злочине могла да буде минус, у Србији је постала медаља части“, пише Ројтерс.

Осим тога, они преносе и изјаву министра одбране Александра Вулина да би “узори за кадете требало да буду српски генерали, нарочито они који су се доказали у најтежим временима“.

Како наводе, тај потез је “алармирао активисте за људска права“ у Србији, док је Лазаревић тек један од “тројице осуђених за ратне злочине који су добили политичке функције након одслужења казни“.

Ројтерс истиче да је осуђеник за ратне злочине Никола Шаиновић, блиски сарадник Слободана Милошевића током рата на Косову, постављен на високу фукцију у Социјалистичкој партији Србије недељу дана након изласка на слободу 2015. године, као и да је бивши војни званичник Веселин Шљиванчанин, осуђен у Хагу због убијања више од 200 хрватских цивила у Вуковару 1991. године, гост на догађајима Српске напредне странке.

Ројтерс пише и да нису могли да дођу до Лазаревића који се ретко појављује у медијима, док је портпаролка министра Вулина изјавила да он није доступан за коментар.

“Та порука је врло опасна, играју се с ватром. Ово чак није ни историјски ревизионизам, то је увођење злочина као препорученог чина. То је крај било какве визије о европској интеграцији, добрим односима са суседима и регионалној сарадњи. Ништа од тога нема смисла после овога“, изјавила је за Ројтерс Наташа Кандић.

Лазаревић, Шаиновић и Шљиванчанин су увек негирали да су учинили било шта лоше, истиче Ројтерс.

“Дубоко смо узнемирени системском глорификацијом ратних злочинаца и њиховом рехабилитацијом у политичке, безбедносне и образовне институције“, изјавио је за Ројтерс заменик косовског премијера Енвер Хоџај.

Ројтерс истиче да су ратни злочинци дошли на власт и у другим деловима бивше Југославије – градоначелник Велике Кладуше у Босни је “злогласни Фикрет Абдић“, док је Јохан Тарчуловски, једини Македонац који је осуђен за ратне злочине у Хагу, сада члан парламента.