Прочитај ми чланак

БАНКОМАТ МУ ПРОГУТАО ЦЕЛУ ПЛАТУ: Дошао у банку да му дају новац, а онда …

0

Када апарат "прогута" паре, износ мора одмах да врати. Банкари брзи када клијенти касне са отплатом, а сами пробијају рокове када треба да плате своју грешку.

Када му је, крајем септембра, банкомат „појео“ тешко зарађен минималац, Београђанин Б. Т. није ни сањао да би на своју месечну плату могао да чека пуних – 180 дана.

Толики рок му је, наиме, навела банка као максималан за решавање његове рекламације, и то када је, после 11 дана, звао да пита – где су његови новци. Међутим, наши закони стриктно прописују да је банка дужна да у овом случају реагује одмах, и у најкраћем року му надомести новац који је већ „скинула“ с његовог рачуна, пишу Вечерње новости.

А, грешка је била до банкомата његове банке, који му је приликом подизања кеша вратио само картицу, не исплативши му ни динара, истовремено му са рачуна скинувши 24.000 динара. Он је одмах ушао у банку, пријавио проблем, те отишао кући да – чека на плату.

„Пошто ми се нико из банке од 29. септембра није јављао, ја сам се, пре три, четири дана поново обратио банци, на шта су ми они мејлом одговорили да је решавање рекламације у току, као и да је рок за то 180 дана. Зар ја шест месеци да чекам на своју плату?“, упитао се Б. Т.

„Питао сам их, још истог дана када сам остао без новца, зашто не могу да упореде стање готовине у банкомату и утврде да у њему има вишка новца. Тада су ми рекли да банкомате пуни друга фирма, а не они, иако је банкомат банчин“, истиче он.

Поменути рок од 180 дана не важи по српским прописима, већ је знатно краћи.

„На основу Закона о заштити корисника финансијских услуга, банка је дужна да одговори на приговор корисника у року од 15 дана. Указујемо да је уобичајено да је уговором између банке и корисника регулисан максимални дневни лимит готовине који је могуће подићи на банкомату“, наводе у Народној банци Србије.

Али, ако је клијент банке оштећен због неправилне исплате, као што је и овде случај, ови рокови су знатно краћи.

„Уколико је кориснику задужен рачун за већи износ у односу на износ који му је исплаћен, у овом случају на банкомату, банка је у складу са одредбама Закона о платним услугама дужна да одмах након сазнања о неправилно извршеној платној трансакцији обезбеди повраћај износа“, истичу у НБС.

То, практично, значи да је овај клијент требало да буде обештећен још у – септембру, а не тачно 15. дан од датума подношења рекламације банци. Да је обрнуто и да је клијент толики износ био у минусу, банци би сигурно морао да плати још неколико стотина динара камате.