Прочитај ми чланак

Аналитичар: Приче о преговорима су трик, Запад на све спреман да спречи руску побе

0

Иако су главни, Американци пузе што даље од линије фронта, каже сарадник Института светске економије и међународних односа Запад је поново почео да прича о преговорима будући да им је јасно да Украјинци не могу да остваре никакав напредак.

С тим, пише Дмитриј Трењин, професор Више школе економије и сарадник Института светске економије и међународних односа, што Запад тренутно није расположен за озбиљне преговоре већ само жели да некако спречи Русију да победи.

Запад, и то сасвим отворено говоре, покушава да спречи победу Москве. И то покушавају да ураде на два начина. Један је упумпавање оружја и новца у Украјину. А други је дипломатски, стварањем привида некаквих преговора.

Ово је дипломатска пропаганда, наводи Трењин. Идеја је да се окупе десетине и десетине земаља, да се направи групна фотографија и изврши психолошки притисак на руско руководство да одустане, до чега неће доћи.

Истовремено, Американци пузе што дање од линије фронта. Они су и даље главни али се сада „возач на задњем седишту“.

„У суштини, они чине све што могу да осигурају да не страдају у случају судара. Они желе да људи испред возила пате. И, наравно, Американци нису толико уморни од Кијева колико су уморни од тога да своје ресурсе, који нису неограничени, шире у различитим правцима“, наводи Трењин и додаје да је данас „Блиски исток стратешки много важнији од Украјине“.

Професор Више школе економије наводи да време иде у корист Русије.

Америку чекају избори, а док је „непријатељ“ заокупљен својим унутрашњим проблемима, док је његова стратешка визија за Блиски исток, источну Азију и Украјину у превирању, Москва мора да напредује и то кроз озбиљне успехе на фронту.

У противном, додаје он, „делимична победа ће бити равна поразу“ и Запад ће имати одрешене руке да утиче на све начине на ситуацију у Русији.