Прочитај ми чланак

ДАНАС ИЗРИЦАЊЕ ПРЕСУДЕ КАПЕТАНУ ДРАГАНУ: Цео судски процес је опсесивни прогон!

0

Драгану Васиљковићу, познатом као капетан Драган, пред судом у Сплиту данас треба да буде изречена пресуда за ратне злочине наводно почињене у Книну и Глини.

Према најави, судија Дамир Ромац пресуду ће саопштити у 13:30.

Васиљковић је прошле седмице изнео завршну одбрану у којој је поново одбацио све наводе из оптижнице.

„Наведене злочине, који се спомињу у оптужници, нити сам починио, а нити су се они догодили“, рекао је Васиљковић.

Он је цео судски процес назвао „опсесивно фашистичким прогоном“, а на почетку процеса прошле године рекао је да се доживљава као бранитељ домовине Југославије, а не агресор.

Његова одбрана тврди да пред судом у Сплиту није имао непристрасно и поштено суђење, као и да је имао другачији третман јер је Србин.

Тужилаштво с друге стране тврди да је у судском поступку, током којем је испитано више десетина сведока, доказало све оптужбе, односно да је Васиљковић као командант Јединице за посебне намене у саставу паравојних јединица самопроглашене САО Крајине починио ратне злочине 1991.

у затвору у Книну, као и 1993. у Брушкој, код Бенковца, где је мучио, злостављао и убијао заробљене припаднике хрватске војске и полиције.

Жупанијско тужилаштво у Сплиту подигло је оптужницу против Васиљковића почетком 2016, готово пола године након што га је Аустралија изручила Хрватској после десетак година скривања.

До хапшења је живео у Перту под именом Даниел Снеден и радио је као тренер голфа. Он је држављанин Србије и Аустралије.