Прочитај ми чланак

ДA ДОГРЕЈЕТЕ СТAН Шта се више исплати – климе, грејалице, уљни радијатори, ТА пећ?

0

До почетка грејне сезоне има још више од три недеље, а минималне дневне температуре већ су пале на око 10 степени.

Многи Београђани се одлучују зато да догревају просторије да би им боравак у стану био пријатнији, али би морали да имају на уму и да, у зависности од врсте грејног тела, и рачуни за струју на крају месеца могу бити значајно различити.

Суграђани су извукли топле јакне за боравак напољу, али и у становима се осети колико је пала температура, а радијатори ће бити топли тек од 15. октобра. Зато многи прибегавају догревању, али различита грејна тела троше различите количине енергије, што значи и различита увећања на рачунима за струју.

Клима-уређаји никако нису добри као решење за основно грејање и температуре у минусу, али за догревање су се они са високом енергетском класом испоставили као најекономичнији. Са друге стране, и ТA пећ уз планирано коришћење може да смањи износ на рачуну.

– Осим клима-уређаја, без обзира на врсту грејног тела, било да је то грејалица, котао или ТA пећ, да бисте загрејали стан до неке температуре практично се утроши иста колична електричне енергије. Једина је разлика у томе што се код ТA пећи за грејање током дана може користити „ноћна струја“. Класични клима-уређаји потроше мање електричне енергије за исту количину топлоте, али се не могу користити на ниским температурама – објашњава Aца Вучковић из Aгенције за енергетику.

Просечно, клима-уређај троши 1,115 до 1,38 киловата по сату (кW/х), а ТA пећ, у зависности од величине, од 1,5 до 3 кW/х. Просечни калорифер потроши 1,5 до 2 кW/х, уљни радијатор с обзиром на врсту регулатора од два до 2,5 кW/х, а кварцна грејалица од један до три киловата на сат (један киловат по кварцном штапу).

БОНУС ВИДЕО

Гости емисије „Дебата” били су су познати економски стручњаци Бранко Драгаш и Драган Радовић.  У емисије говорило о томе о томе како страни инвеститори (у индустрији алкохола и дувана) пљачкају Србију (00:31:00); колико ће користе имати држава Србије ако сузбије привредни криминал (00:34:00); као и о пореској управи у Данској и у Србији (00:37:00). Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.