Прочитај ми чланак

ПАМЕТАН И ПРОРАЧУНАТ: Кнез Властимир, оснивач српске државе, у бугарској серији

0

Властимир, србски велики жупан (кнез,архонт), приказан је овде у бугарској серији "Константин философ" (1983) као вођа србског посланства у Цариграду. Властимир је био веома успешан владар. Због добрих веза са Цариградом постоји могућност,мада је то на основу оскудних извора немогуће поуздано доказати, и да је знатно проширио хришћанску веру међу Србима. У овој бугарској серији је приказан као неко ко је нeобично паметан и прорачунат и бугари су га таквим приказали не без разлога.

У наставку сегмента, који нисам овде пренео, Св. Ћирило (тј Константин) саветује византијског императора да не помаже Србе у рату са Бугарима, јер како вели: „пре 2 месеца су нам дошла седморица, сада четворица, а шта ћемо када дође само један, намјоћнији“, мислећи наравно на Властимира, а што ће се и десити.“Не помажемо ли тиме Србима да створе државу, што нам се после може осветити“.

Очигледно је да га Бугари сматрају утемељивачем Србије и оснивачем династије Властимировић. Превод овог одломка је мој, мада несигуран због лошијег тона, а спомињање србских земаља у множини сам намерно нагласио великим словима.

PS. У време владавине овога Властимира, архонт Бугара, Пресијам, зарати са Србима са циљем да их потчини. Али иако се тукао с њима 3 године, не само да није успео ништа да учини, већ је изгубио и већину своје војске.