Прочитај ми чланак

Милош Обилић није постојао, Мурат није био султан

0

Мурат јесте убијен али ми немамо име тог човека који је учинио тај подвиг, рекао др Александар Узелац из Института за историју

Историчар др Александар Узелац, из Института за историју недавно је изазвао велику пажњу када је у једном ТВ гостовању изјавио да Милош Обилић није постојао и открио да се заправо не зна име човека који је убио Мурата у Косовском боју.

Printscreen

„Ми на прошлост гледамо очима садашњег човека, и не разумемо шта се у оно време дешавало – да ли су Срби победили или изгубили на Косову. Све је то због извора који дају различиту интерпретацију тих догађаја“, тврди Узелац.

Према његовим речима заборавља се да српска страна није била јединствена већ да је била својеврсна коалиција.

„Та коалиција је имала три предводника – кнеза Лазара, Вука Бранковића и краља Твртка, чији је војвода Влатко Вуковић предводио трећи контигент српске стране“, каже Узелац за TV Happy.

Према његовим речима постоји једна ствар која посебно збуњује људе.

„Оно што људе збуњује је како то да су с’ једне стране у земљама кнеза Лазара гледали на косовску битку као на пораз а с друге стране краљ Твртко јавља Европи о великој српској хришћанској победи. Суштина је у томе да је њихова перспектива гледања на овај догађај била различита. Моравска Србија је изгубила свог предводника, а постављало се уједно и питање ко ће наследити Лазара. С друге стране Твртков стратешки циљ је био да се Турци зауставе што је и постигнуто. Зато је за краља Твртка то била победа а за житеље Моравске Србије био је то пораз“, објаснио је Узелац.

На питање о Милошу Обилићу и убиству османског султана Мурата, Узелац открива да нити је Милош Обилић постојао нити је Мурат био султан.

„Милош Обилић као Милош Обилић никада није постојао. Мурат јесте убијен али ми немамо име тог човека који је учинио тај подвиг и пресудио турском емиру. Иначе, Мурат I је био турски емир, тек је Бајазит био први османски султан„, каже Узелац.

Како каже, у најранијим изворима говори се да су тај подвиг учинила дванаесторица племића са српске стране.

„Један од њих, који се домогао Муратовог шатора је и пресудио Мурату. Својеврсну потврду тога имамо и у османским изворима. Она верзија која је представљена у филму Бој на Косову како Обилић глуми пребег из противничког табора и мучки зарива нож у Мурата је заправо верзија која потиче из турске традиције коју су Срби тек у 16. веку преузели. У првом веку после косовске битке Обилића у изворима нема, а и кад се јавља јавља се у неким турским и грчким изворима“, тврди Узелац.