Прочитај ми чланак

МЕРКЕЛ: Путинова идеја о УН у целом Донбасу је интересантна, али санкције остају

0

Немачка канцеларка Ангела Меркел оценила је данас као интересантну идеју руског председника Владимира Путина о увођењу мисије УН на југоистоку Украјине и истакла да мировњаци УН треба да имају приступ целој територији Донбаса.

Мировњаци УН „треба да имају приступ читавој територији на којој се налази ОЕБС, то јест приступ читавој Доњецкој и Луганској области“, изјавила је Меркел у интервјуу за немачку медија групу „Функе“, пренео је Спутњик.

Назвавши иницијативу Русије за увођење мисије УН „интересантном“, канцеларка је указала да у том правцу и даље треба радити, али је напоменула да је то „мали напредак који не даје повода за слабљење санкција“.

Такође, подсетила је да је раније о томе разговарала са председником Путином.

Телефонски разговор лидера Русије и Немацке одржан је 11. септембра и тада је Путин, како је саопштила Прес служба Кремља, изразио спремност да буде допуњен руски предлог о томе какву функцију треба да има мисија УН, наводи Спутњик.

Како је објаснила администрација председника, ради се промени руског предлога, која предвиђа да мировњаци могу да брину о безбедности посматраца ОЕБС-а не само на линији раздвајања, већ и у другим местима, где их пошаљу.

Званицни представник Немацке Владе Штефен Зајберт је навео да Меркелова сматра да мандат мировних снага који предлаже Москва треба променити.