КОПИРАЈУ ЛИ БОШЊАЦИ СЦЕНАРИО АЛБАНАЦА: Ђацима поцепати Српску!

7

Федерација БиХ финанисира едукативне центре у РС само да деца бошњачке националности не би ишла у регуларне српске школе јер се тамо „не говори босански“ него српски језик, а учи по српском, а не по бошњачком наставном плану. Све смо то видели у јужној покрајини Србије.

Копирају ли Бошњаци у Босни и Херцеговини модел Албанаца са Косова и Метохије? Они тврде да деца бошњачке националности која живе у Републици Српској не могу, наводно, да се школују на матерњем језику, па су им омогућили да се, уместо у регуларним школама, школују у Едукативним центрима где уче према плану која важе у кантону Федерације, иначе програму коју бошњачки део БИХ и финансира.


С обзиром да је Закон о образовању који важи на територији РС у складу и са Уставом РС али и Уставом БиХ, није баш најјасније зашто све више бошњачке деце не похађа регуларне школе већ едукативне центре који наставу спроводе по строго бошњачком програму. Осим ако није у све поново политика умешала прсте, а сценарио преузет од Албанца са Косова који су своју децу школовали по кућама да би свет стекао утисак да Србија крши основна људска права.

Политички аналитичар др Стевица Деђански за Спутњик каже да се управо то десило и у БиХ и да је у питању обична политичка ујдурма. Он наглашава да је у оваквим ситуацијама основно питање — да ли је нешто што се тражи засновано на правним чињеницама.

„Ако је Уставни суд рекао да је све по Закону, онда нема разлога да се овако нешто дешава. С обзиром да се и даље на томе инсистира, онда је јасно да је то политичка ујдурма која је усмерена на РС јер није тајна да је она већ дуже време на мети неких центара моћи. У том контексту логично је да ће најпре да употребе Бошњаке како би направили проблем“, каже наш саговорник.

На питање да ли у свему овоме може да препозна део „албанског сценарија“, наш саговорник сматра да је можда у овом тренутку то прегрубо рећи. Али…

„Има одређене сличности, али ми треба да се понашамо као и до сада и да не падамо на провокације и да на то не реагујемо. Уосталом, њима ће се ’обити о главу‘ то што раде, јер школство БиХ није ни приближно по квалитету школства у РС. Тиме што децу шаљу у те школе, сами себи ’скачу у стомак‘ јер ако деца буду имала мање знања имаће и лошије кадрове, а лоши кадрови ће довести до проблема у њиховој држави, али то је већ њихов проблем“, сматра наш саговорник.

Он је такође уверен да ће сасвим сигурно бити покушаја да се ово злоупотреби у међународној заједници, а против РС.

„Видите шта све везано за РС добија негативну конотацију. Можемо рећи да је ово сада најмањи проблем, али ће њега сасвим сигурно употребити на следећим изборима како би сменили садашње руководство и довели неке пријемчивије политичаре на власт, са којим би више и лакше сарађивали и који би у принципу испуњавали њихове налоге. Тако да верујем да је све ово усмерено ка томе, али ово је само једна мала ставка и уверен сам да ће тога бити много више“, закључује др Деђански.

Иначе, у Сарајеву данас ниједно дете у основној и средњој школи не учи српски језик, а у основним школама у ФБиХ учи га укупно свега 49, изузимајући Дрвар и Гламоч.

Подсећања ради, недавно су и Бошњаци из Рашке области (Санџака) затражили да се уџбеници из којих уче деца из ове етничке групе у Србији штампају на бошњачком језику, али и да се у појединим предметима као што је Историја или Географија деца не збуњују тиме да „живе у Рашкој области“, већ да се тај део у уџбеницима зове у складу са њиховим националним и културним идентитетом — Санџак.

Отишло се чак дотле да су уз помоћ Хрватске у европским институцијама напали српски Акционални план за националне мањине и тако два пута успели да блокирају својевремно отварање преговарачких поглавља са Србијом. Не треба пуно подсећати да су Албанци са Косова и Метохије својевремено и те како поентирали  у међународној заједници на причи да не могу да користе свој матерњи језик, као и да им је на тај начин ускраћен национални и културни идентитет. 

У овом конкретном случају, у РС је о 117 ђака бошњачке националности, чији родитељи не желе да њихова деца уче школу по српском наставном плану и на српском језику. Они су чак и тужили државу по основи кршења људских права и тај спор траје већ пет година.

 • EU KROmanjonac Hrvoser

  Ja mislim da je segregacija dobra i za nas Srbe; treba napraviti društvo koje je podeljeno, mi sa muslimanima ne treba da imamo ikakve kontakte, ne treba sa njima pričati kao ni sa ciganima što se ne komunicira, ne treba kupovati u njihpovim radnjama, ne treba kupovati njihovu robu i ne treba koristiti usluge njihovih zanatlija;
  oni treba da osete da su stranci u Republici.

  • моћни Ђоле Јанговић

   То је већ одрађено хтели ми то или не. Између нас и балија је провалија већа него Гранд кањон. То више ни Бог не закрпи…

  • Александар Вујовић

   нема потребе да говоримо екавицом у Р.Српској јер је Српски језики ијекавица и екавица..а дјецу могу слати и на Марс што се нас тиче, али треба скупити м.да па бити у комшилуку са Србима.
   Што се тиче повратника муџоса домаћих 50% њих је сасвим уреду и поштују Р.Српску иако то не значи они се за час окрену :)

 • Simerijanac

  Копирају, али постоји битна разлика.
  Муслимана је у Републици Српској реално око 8% ( невезано за овај најновији лажирани попис гдје нпр. балинче из Ст. Луиса, које је рођено тамо „живи“ у нпр. Братунцу) док је шћипетара на Косову и Метохији било далеко, далеко процентуално више.

  • Херцеговина

   Али су једнако агресивни и добро увезани са својом браћом шиптарима.
   Ево ти само примјер докле иде муССлиманска бахатост:
   Заједно са шиптарима имају заједницу у Њујорку ткз.бошњачки центар, и када се окупљају око џамије и праве нека дружења (као ми у нашој порти), обавезно издају саопштење за јавност типа:
   Дана..тог и тог..организовано..то ..и то.. у Њујорку на ,,бошњачкој земљи,,??????.)

  • EU KROmanjonac Hrvoser

   bio sam u Brčkom pre par dana…samo naši grade zgrade, samo naši kupuju stanove. Gde su muslimani ??? Ima ih malo u onom crnom trg.centru, vlasnik je musliman i tamo se skupljaju, ali to je malo,po popisu njih i hrvata ima cca pola. NAVODNO.

  • Simerijanac

   Попис је лажан, зато сам и навео у горњем коментару примјер Муслиманског дијета из Ст. Луиса у Америци.

   Рођено је, карикирам, прије 10 година а пописано је да живи у нпр. Братунцу. Иако Братунца никада виђети неће јер га за њега ништа не веже нити га занима.

   Таквих је 196 ооо, наводно живе у Брчком, Зворнику, Приједору а у ствари су далеко, далеко,… послали су само преко телефона некоме своме ЈМБГ и овај их дао пописивачу октобра 2013. године.

   Интересантно је да то у ЕУ Еуростат не признаје, али је тај Еуростат то признао у бејха.