СРБИ МЕЊАЈУ НАВИКЕ: Због недостатка новца одричемо се хране!

5

Свежег меса, кућне хемије, луксузне одеће – тога се потрошачи Србије одричу како би направили некакву уштеду на крају месеца, што реткима полази за руком, показује истраживање потрошачких навика у 2017.

Они који успеју да одвоје који динар првенствено пребацују новац на штедни рачун, а онда улажу у декорацију домаћинства и нову одећу, према истраживању команије “Нилсон”. Kако би покрили, Срби су спремни на промену животног стила, а две ствари ипак остају мерак ма шта било – цигарете и путовања. Међутим, одричемо се забаве ван куће, нове одеће луксузних брендова и куповине нових технологија.

 

– Подаци показују стару причу, потрошач је социјално биће и има потребу да иде негде. Још увек у држави имамо проблем, немамо праву социјалну карту, нити знамо ко је у кризи, да ли су то само социјално угрожени, као породица која прима социјалну помоћ, или они који раде за минималац – објашњава председник Националне организације потрошача Србије Горан Паповић.

Свакако, просечна потрошња на храну, кућне потрепштине и хигијену превазилази овај износ – 28.179 динара, што је 79 евра мање од еврпопског просека.

Мање новца издвајамо за свежу храну – прошле године је то било 16.995, а ове 14.352. Потрошачи иначе пажљиво прате раст цена и 69 одсто њих сматра да су цене хране веће. Зато 49 одсто да би попунило рупе у буџету мотри на попусте, најчешће иду у велике супермаркете, купују само неопходно и смањују куповину луксузних производа (40). Ипак, упркос расту цена, и даље издвајамо исто новца за слане грискалице, кафу и чај.

Да би придобили нове и задржали старе купце управо промоцијама производа служе се трговци. Међутим, како показује статистика, потрошачи у Србији су верни робној марки – тек сваки десети купац ће да промени радњу зато што друга нуди боље промотивне акције.

– Толико је лажних промоција да је и ту нестало поверења. Требало би системски то уредити и увести прекршајне налоге – иситче Паповић.

Иако је куповна моћ испитаника благо порасла ове године у односу на претходну, чак 78 одсто сматра да ће ситуација на тржишту бити неповољна у наредних 12 месеци. У истом периоду 55 одсто њих песимистично је поводом своје финансијске ситуације, али, напомињу истраживачи, са 38 одсто њих који је виде као добру осетно је повећање оптимистичног погледа у односу на прошлу годину. И када би се поправила финансијска ситуација закључак већине испитаника је да би наставили да штеде, пре свега на плину и струји.

 • E. Lirsch

  Glasajte za vaginalnog i JETE GOVNA.

 • EUInformer2

  BiH: Prihvaćen Ugovor o Transportnoj zajednici

  SARAJEVO – Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je danas da je Savet ministara jednoglasno prihvatio Predlog ugovora o pristupanju BiH Transportnoj zajednici.

  „Postali smo deo važnog projekta između EU i zemalja jugoistočne Evrope, i u tom smislu biće aktivirana i grant sredstva koja smo dobili, a nastavićemo da radimo i na realizaciji projekata dobijenih na samitu u Trstu“, rekao je Zvizdić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

  On kaže da je od šest kandidovanih projekta iz oblasti infrastrukture, BiH dobila četiri ugovora zbog dobre organizovanosti i pripreme.

  Ministar transporta i komunikacija BiH Ismir Jusko naglasio je značaj donošenja zaključka o pristupanju BiH Transportnoj zajednici, podsećajući na pismo komesara za proširenje EU Johanesa Hana koji je insistirao da BiH potpiše ovaj ugovor.

  Prethodno je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao da je bilo različitih mišljenja o sprovođenju odluke o Transportnoj zajednici.

  „Raspravljano je i o zaključcima koji bi pratili ovaj dokument, a jedan od njih odnosio se i na stavove iz Republike Srpske. Predstavnici iz Srpske podržali su te zaključke, ali oni nisu dobili dovoljnu većinu. Na kraju je donesen kompromisni zaključak koji govori o koordinaciji i zauzimanju stavova u okviru Transportne zajednice, što je bilo suštinsko insistiranje RS“, rekao je Šarović.

  Prema njegovim rečima, zaključak glasi: „Koordinaciju po pitanju učešća BiH u okviru Transportne zajednice, zauzimanje stavova i predstavljanje, dogovoriće nadležna ministarstva Saveta ministara, Republike Srpske i Federacije BiH u skladu sa ustavnim nadležnostima i odredbama koje proizilaze iz Ugovora o Transportnoj zajednici“, prenosi RTRS.

  Ovaj ugovor upućen je u dalju proceduru Predsedništvu BiH i na kraju će biti upućen Parlamentarnoj skupštini BiH.

  • Simerijanac

   Поново остављаш копи пасте, кобиљин исрдку ?

  • EUInformer2

   Navedena vest je važna, dalekosežna i istorijska.

  • Simerijanac

   Јесте, добро се сјећам да су врло сличне вијести излазиле у јавност почетком ’89 године и исто су тако говорили да су наведене вијести важне, далекосежне и историјске.

   И били су у праву ( као и ти сада) али само под једним условом: двије године су дуг и далекосежан историјски период!

   Још нешто,… твоје копи пасте нико не чита.