Прочитај ми чланак

ИСЛАНД ЕЛИМИНИСАО Даунов синдром код беба

0

Извештај "ЦБС њуза"да је Исланд водећа земља у искорењивању Дауновог синдрома код новорођенчади почетком ове недеље подигао је велику медијску прашину.

Многи претпостављају да је Исланд развио иновативни третман за овај поремећај, међутим истина је много другачија. Испоставило се да је Даунов синдром искорењен уз помоћ пренаталних тесова и абортусима, како би се системски елиминисала деца са овим урођеним генетским поремећајем.
Извештај ЦБС-а критиковали су и амерички конзервативци, међу којима републикански сенатор Тед Круз и бивша гувернерка Аљаске Сара Пејлин.

Док једни гледају на селективни абортус као на здравствено решење, други сматрају да је то искорењивање “неприкладних” појединаца.

Ово није прогрес, већ еугеника, оцењује “Нешенел ривјув” (НР). Сенатор Круз је на “Твитеру” оценио да постоји “стопа уништења од 100%” за фетусе са Дауновим синдромом, додајући да је то “стварно жалосно”. Пејлинова је оптужила Исланд да имитира нацистичку Немачку.

На Исланду је стандардна пракса информисати будућу мајку да може обавити пренатални тест ради детекције Дауновог синдрома. Велика већина мајки код којих је резултат теста био позитиван изабрала је да прекине трудноћу.

Али, треба истаћи да је у питању избор, и то избор мајке, а не наметање лекарских ставова, наводе медији. Ипак, још једном се у јавност подигло питање моралности процедуре абортуса.

Пренатални тестови су ствар избора на Исладу, али влада тражи од лекара да информишу жене о тој опцији. Око 85 одсто будућих мајки ради тај тест, а скоро 100 одсто од тих жена изабере абортус након што се покаже да беба има Даунов синдром. Свега двоје деце са Дауновим синдромом роди се на Исланду сваке године, често као резултат тестирања.

ЦБС је на “Твитеру” истакао да је Исланд на путу да искорени Даунов синдром путем абортуса, међутим, НР наводи да земља није елиминисала болест, већ људе.

НР оцењује да због чланка ЦБС-а селективни абортус звучи као технолошка иновација а не “намерно таргетирање ‘неприкладних’ особа ради потпуне елиминације”.

Исланд је била једна од првих земаља која је увела пренаталне тестове, као би елиминисала абнормалности фетуса абортусима, али није једина. Око 90 одсто Британки изаберу абортус након открића да дете има Даунов синдром. У САД је тај проценат између 67-90.

У Европи, око 92 одсто фетуса код којих је установљен овај поремећај бива абортирано.
НР указује на став који постоји према особама са Дауновим синдромом и да се они третирају као да су мање људи од здравих појединаца.

Наводи се пример када је француско државно веће забранило емитовање рекламе са дететом са Дауновим синдромом које прича о свом срећном животу. Реклама је требало да утеши мајке које су добиле пренаталну дијагнозу и да их увери да ће њихова деца имати нормалан живот. Влада је, међутим, забранила снимак јер би смех те деце „узнемирио савест жена које су изабрале другачије према закону“.

Иако је у већини земаља ствар избора да ли ће жена родити дете са поремећајем након тестирања, многе будуће мајке се осећају притиснуте од стране лекара, на првом месту да раде тестове, а потом да изврше абортус у случају абнормалности.

НР истиче да се узима здраво за готово у лекарској заједници да ниједна жена неће да изнесе трудноћу у таквом случају.

Неименовани саветник у једној болници на Исланду изјавио је да на абортус не гледа као на убиство.
То је окончање могућег живота који би имао много компликација… спречавање патње детета и породице. Мислим да је то исправније него гледати то као на убиство – то је тако црно-бело. Живот није црн и бео. Живот је сив – рекао је он.

НР подсећа да је Жером Лужун, француски генетичар који је открио везу између болести и абнормалности хромозома, рекао да се не може порећи да је цена болести попут Дауновог синдрома висока.

Плаћа се патњом појединца и теретом на друштву. Да не помињемо патњу родитеља! Али, то је тачно оно друштво мора да плати како би остало хумано – истакао је Лужун.

Иначе, закон Исланда о абортусу је међу најконзервативнијима у Европи. Последњи пут мењан 1975, закон тражи од жена да прикупе два потписа неумешаних особа како би добиле дозволу за абортус, подсећа портал “Грапевине”.