УКРАЛИ ЈОЈ ЗЛАТО: Шпановићева – „Неправда. Из Србије сам.”

4

Aтлетичарка Ивана Шпановић огласила се после Светског првенства у Лондону, где је у драматичном финалу остала без медаље.

„Неправда. Из Србије сам. Знам да је злато моје кад-тад“, написала је Шпановићева на Твитеру.

Ивана је водила након друге серије са скоком 6,96 метара, а иако је на снимку изгледало да је у последњој серији скочила преко седам метара, званични подаци показали су да је то био скок од 6,91 метара.

Шпановићевој је медаља измакла за један центиметар због броја на дресу.

Тренер Обрадовић: Ивана без доказа остала без злата

Горан Обрадовић, тренер српске атлетичарке Иване Шпановић, изјавио је да се на снимку не види да је такмичарски број оставио траг у песку, већ да само постоји дисторзија песка.

Шпановићева је Светско првенство у Лондону завршила без медаље, освојивши четврто место,  а највише полемике изазвао је њен скок у последњој серији. Тај скок је био преко седам метара, и врло вероватно би био довољан за злато (шампионка Бритни Риз скочила 7,02м), међутим, званичан резултат у последњој серији за Шпановићеву износио је 6,91м.

Организатори су као разлог таквог резултата истакли да се српској атлетичарки откачио такмичарски број са леђа и закачио песак, а према речима тренера Шпановићеве одлука организатора је донета без доказа.

„Одмах по изласку резултата на семафору видели смо да нешто није у реду и моментално смо уложили жалбу према правилима главном судији на дисциплини и потом се упутили у собу где се ради видео мерење. На том снимку се не види да је такмичарски број оставио траг, већ само да постоји дисторзија песка. Чак ни мериоцима није било јасно која је почетна тачка одакле треба измерити, јер је та дисторзија толико минимална. Међутим, морали су да одреде тачку за коју смо сматрали да је основа за резултат и тако смо добили 6,91м“, рекао је Обрадовић и додао:

„На ту одлуку судије, уследила је наша нова жалба овог пута врховним судијама, који су после дугог већања и прегледа видео снимка подржали одлуку главног судије са дисциплине, иако чак ни они нису могли да потврде основу за полазну тачку мерења. Одлука је донешена на основу претпоставке. Ми не можемо да прихватимо да је одлука донешена без јасног трага и видљивог доказа. Ни на једном снимку се не види траг такмичарског броја у песку. Једноставно не постоји отисак. Нажалост, одлука врховних судија је коначна и на њу више немамо права жалби. Оно што је констатовано јесте да би то био победнички скок“, закључио је Обрадовић.

Занимљиво, по новим правилима Светске атлетске асоцијације такмичари у скоку удаљ ће од следеће године носити такмичарске бројеве само на грудима.

  • tomahawk

    praavila su pravila
    recimo da nije bila obrijana, pa da su joj dlaketine provirile ispod gacica, sto je sasvim normalno jel se ti atleticari toliko pucaju muskim hormonima da im dlake rastu ko grive na lamama….
    dakle, da su joj bruce zakacile pesak…
    koga bre uopste zabole koliko je neka napumpana skocila u sanac sa peskom?

  • Дуња

    Засллужила је НАЈВЕЋИ ДОЧЕК, БАШ САДА :))

    • tomahawk

      VUcic ce da je doceka
      ima neka tajna veza

  • урбана герила

    Могу да причају шта хоће, да је американка, не би смели овако да јој пресуде.