Прочитај ми чланак

КРИВИЧНА ПРИЈАВА ПРОТИВ ГЕНЕРАЛА: Хрвати суде Готовини и Маркачу?!

0

Хрвати су, веровали или не, одлучили да туже своје “хероје” Готовину и Маркача и то због злочина над Србима током акције “Олуја” у Хрватској.

Хрватска организација “Доцумента – Центар за суочавање с прошлошћу” поднела је кривичну пријаву Државном тужилаштву за злочине почињене код Книна током акције “Олуја”. “Доцумента” у пријави наводи да су тројица хрватских војника 6. августа у селу Уздоље код Книна затекли осморо беспомоћних, безопасних и времешних српских цивила, преноси Хина.

– Након застрашивања, псовки и претњи један од војника је из аутоматске пушке пуцао на групу старица и стараца и том приликом усмртио Милицу Шаре (1922), Стеву Берића (1933), Јању Берић (1932), Дјурдјију Бериц (1916), Крсту Шару (1931), Милоша Ћосића (1923) и Јандрију Шару (1932)” – каже се у кривичној пријави.

Истог дана, додаје се, “непознати припадници хрватске војске у Врбнику, једном од заселака тадашње општине Орлић, убили су цивиле Лазу Дамјанића (1933./34) и у засеоку Зарићи 28-годишњег Предрага Зарића”.

У кривичној пријави се подсећа и да је првостепеном пресудом Међународног кривичног суда за ратне злочине у бившој Југославији утврђено да су у тадашњим општинама Доњи Лапац, Ервеник, Грачац, Кистање, Книн и Орлић припадници Хрватских оружаних снага и Специјалне полиције починили више од 40 убистава и дела нехуманог и окрутног поступања.

Државном тужилаштву “Доцумента” предлаже да на основу њихове кривичне пријаве прикупе потребне информације и доказе, а након тога да се против непознатих починилаца спроведе истрага.

Истовремено градоначелник Книна Марко Јелић изјавио је да се нада да ће се Срби вратити у Хрватску, јер је, како каже, Книн њихова дедовина. Он је рекао да не види разлога зашто се не би поклонио српским жртвама.

– Не видим разлога зашто не бих, свака жртва је жртва. Сви цивили коју су страдали тежак су терет сваком нормалном човеку. Није прихватљиво омаложавати било чију жртву – патња је патња – рекао је Јелић.

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта поздравио је, како каже, ову честиту и паметну одлуку хрватске невладине организације.

– Поздрављам одлуку хрватске невладине организације да поднесу кривичне пријаве против одговорних лица за страшне злочине над српским цивилима током и после акције “Олуја“ у северној Далмацији. Само се оправдано плашим да ће те кривичне пријаве завршити у једној од фиока јер их државно тужилаштво Хрватске неће узети у разматрање и да ће изгнорисати све доказе које им организација прилаже, а који су јасни и недвосмислени и неће подићи оптужбе против злочинаца. Али свакако је лепо чути да постоји једна тако часна намера и у Хрватској упркост атмосфери и другачијој политичкој вољи- каже Линта за наш лист.

За похвалу је, наводи наш саговорник, и изјава градоначелника Кинина.

– Што се тиче изјаве градоначелника Книна Јелића мислим да је то коректно, да је добро што је рекао да су жртве жртве, ако то заиста мисли његову изјаву треба јавно похвалити – закључује он.