Прочитај ми чланак

ШОКАНТНО ОТКРИЋЕ: Сунце је можда много веће него што се мислило

0

Сунце је можда много веће него што се досад мислило, тврде научници НАСА.

Истраживачи који су проучавали сенку током помрачења сунца верују да су пронашли доказ да је пречник наше звезде много већи него што се раније мислило.

Предстојеће помрачење које ће бити видљиво из Северне Америке 21. августа могло би да докаже да је немачки астроном Артур Ауверс, који је први проценио величину Сунца 1891, погрешио.

На основу фотосфере звезде, тела Сунца чије су таласне дужине видљиве голим оком, он је израчунао да наша звезда има пречник од 696.000 километара.

Тек 2015. је тај број на основу сателитских снимака промењен у 695.700 км. Међутим, научници сада сматрају да је и та процена погрешна.

Гзавије Хубије, истраживач из Онтонија у Француској који прави детаљне моделе помрачења Сунца и Месеца на Гоогле Мапс, каже да је према његовим прорачунима Сунце много веће него што се мисли.

Он је приметио да нешто није у реду са димензијама Сунца док је поредио раније прогнозе еклипсе са фотографијама направљеним током самих помрачења.

Предвиђања су се поклапала с реалним стањем, само када би повећао пречник Сунца за неколико стотина километара.

Ерни Рајт истраживач НАСА Годард Свемирског центра у Гринбелту, који такође прави прецизне моделе помрачења и сам се нашао у сличној дилеми као Хубије.

Истраживачи се надају да ће предстојеће помрачење коначно понудити доказе о стварним димензијама Сунца.