Прочитај ми чланак

СКАНДАЛ, нико неће одговарати за Алексину смрт

0

Београд -- Због наступања застарелости нико неће одговарати за смрт малог Алексе Јовановића (14) који се убио због вршњачког насиља 2011. у Нишу, пише "Блиц".

Тиме је шестогодишња борба Алексиних родитеља почетком јула ове године добила тужан епилог, наводи „Блиц“.

Подсетимо, Алекса се бацио с трећег спрата након што је чак осам пута био пребијен. Имао је, према лекарским извештајима, потрес мозга, хематоме, модрице по глави и телу, трпео је увреде, ломили су му наочаре.

За злостављање су знали директорка, школски психолог, разредни старешина, полиција и нико му није помогао нити је ико до сада одговарао, иако је утврђен низ пропуста у раду школе. Међутим, због застарелости случаја сада тек не може нико да одговара.

Алексина мајка Драгана Јовановић рекла је за „Блиц“ да јој је најжалије што су пропусти у раду Основне школе „Сретен Младеновић Мика“ у Нишу, у којој се малтретирање Алексе догађало, утврђени тек када се у децембру прошле године обратила тадашњем премијеру Србије Александру Вучићу.

„Тек након што смо се два пута обратили председнику Владе и министру просвете добили смо обавештење из Министарства просвете о извршеној ненајављеној инспекцији и ревизији случаја у којој су потврђени сви наши наводи о заташкивању случаја и избегавању дисциплинских одговорности одговорних у Алексиној школи, где се поименце наводе особе које су заташкивале, као и начин вршења заташкивања“, казала је Алексина мајка.

Она додаје да је заједно са супругом свих претходних година написала и упутила на десетине пријава и дописа министрима просвете, просветним инспекцијама у којима је поименце и детаљно указивала на пропусте.

„Упркос свему, у писаном одговору смо и званично добили обавештење да је ‘поред свих утврђених чињеница и пропуста законски случај покретања дисциплинске одговорности према одговорнима у школи и школској управи застарео'“, огорчена је Драгана.

Она наводи и да је шест месеци пре застаревања случаја, крајем марта 2017. добила обавештење из Министарства просвете да је просветна републичка инспекција одељења Ниш урадила инспекцију по њиховом допису у ком је наведено да је све урађено по закону.

Она истиче да се у међувремену испоставило да је највећу улогу у заташкивању читавог случаја имао тадашњи министар просвете Жарко Обрадовић са тадашњим начелником школске управе Живомиром Јовановићем који су са појединцима из просветне инспекције и школске управе успели да заташкају покретање дисциплинске одговорности у Алексиној школи.

О случају малог Алексе његова мајка причала је и за ТВ Прва прошле године, у емисији „Живот прича“