Прочитај ми чланак

С КИМ ЋЕ ВУЧИЋ у дијалог о Косову?

0

Опозициони страначки лидери и аналитичари оцењују да ће позив председника Србије на унутрашњи политички дијалог о Косову бити тешко остварив, с обзиром на то да ни сам Александар Вучић не открива шта је његова стратегија за Косово, као и због тога што је допринео да се успостави оркестрирана медијска харанга на све који су његови неистомишљеници, чиме је у Србији укинута атмосфера друштвеног дијалога, пише Радио Слободна Европа.

Мења став на 15 дана…

Поводом ауторског текста Александра Вучића у дневнику „Блиц“, у којем позива на вађење главе из песка и отварање рационалног унутрашњег дијалога о Косову, челник опозиционе Нове странке Зоран Живковић каже да би најпре Вучић сам требало да заузме став о Косову, који је мењао и у последњих петнаест година и у последњих петнаест дана.

Упитан да ли ће Вучић бити спреман да пред улазак Србије у Европску унију потпише са Косовом правно обавезујући споразум да неће блокирати Приштину, Живковић каже:

– Не могу да проценим шта ће учинити Вучић, али да је спреман да прода веру за вечеру, и кума и пријатеља, и Србију, наравно, па и Косово, за рачун своје користи и своје личне власти и моћи – то је више него сигурно.

– Вучић очигледно сада мора да иде на испуњавање свега онога што је потписано и што спада у Оквирни споразум о нормализацији односа са Косовом из 2013. године, што је и разлог његовог позива на унутрашњи дијалог о Косову – оцењује Душан Јањић из Форума за етничке односе.

Имаћемо руке упрљане компромисима…

Јањић у Вучићевом тексту види важне недостатке.

– Ту још увек недостају две важне ствари: да се види шта је његова платформа за Косово и, друго, да се створи атмосфера дијалога. Ми тренутно имамо, захваљујући и Вучићу – једну медијску харангу против свакога ко каже ишта што није у складу са изјавама Вучића.

Александар Вучић у ауторском тексту у „Блицу“ пише да је грађане Србије позвао на унутрашњи дијалог о Косову како не би тај терет оставили потомцима и зато што је потребно да сви заједно пронађу одговор који ће бити трајан и искључити сукоб као опцију:

„Време је да као народ престанемо као ној да забијамо главу у песак и да покушамо да будемо реални, да не допустимо себи да изгубимо или некоме предамо оно што имамо, али и да не чекамо да ће нам у руке доћи оно што смо давно изгубили. Проналажење решења захтева главу врућу од сталног размишљања, срце које је хладно на претеране емоције и руке упрљане компромисима. И наше и албанске“, написао је Вучић.