КОСОВСКИ БОЈ У КОЈЕМ СУ РУСИ ПОБЕДИЛИ: Куликовска битка, стварање нове империје

7

Била је то прва велика победа над Монголима за 150 година. Она је била пресудна за даљи развој руске националне свести. За Русе је Битка на Куликовом пољу 1380. године исто што и Битка код Патаја за Французе или Битка за Британију за Британце. Ово је први текст у серији чланака „Руске речи” о великим биткама руског народа и њиховом значају за историју Русије.

„Руси су ишли на Куликово поље као житељи различитих кнежевина, а вратили су се као уједињени руски народ”, писао је познати руски историчар 20. века Лав Гумиљов.

Две генерације без страха

Руси са различитих територија Русије су 1380. године под командом московског кнеза Дмитрија победили војску монголског кана Мамаја. Он је био моћан војсковођа и претендент на трон Златне хорде – огромне државе коју су Монголи створили у 13. веку. Монголски владари су 150 година имали власт над руским кнежевинама, које су им плаћале данак и имале ограничени суверенитет.

Средином 13. века су Монголи извршили бруталну инвазију на Русију и опустошили је. Међутим, како је приметио руски историчар Василиј Кључевски, сећање на тај терор је потпуно избледело до 1380. године, јер су у међувремену две генерације стасале у миру, и нису доживеле језиве најезде Монгола.

„Тријумф над Азијом”

Као и у случају многих других догађаја из дубоке прошлости, постоји извесна резервисаност и када је реч о Куликовској бици. Многи историчари још увек дискутују шта се заправо тамо догодило и какав је значај та битка заиста имала. Доминантно тумачење гласи да се Русија на Куликовом пољу први пут за 150 година борила против монголских завојевача и да је тиме покренут процес националног ослобођења.

Историчар Сергеј Соловјов верује да је та битка имала још већи значај. Он каже да је то био „знак тријумфа Европе над Азијом” и пореди овај окршај са епском Битком на Каталаунским пољима, када су Римљани и Визиготи 451. године победили Атилу и његове Хуне.

Постоји и мишљење да кнез Дмитриј није имао намеру да доводи у питање монголску власт над руским кнежевинама. „Његов главни циљ није био збацивање јарма, како се то традиционално схвата (што и није било постигнуто, будући да је Русија наредних 100 година још увек била под јармом Хорде).

„Он је намеравао да титулу великог кнеза, коју је имао кнез владимирски (и која је граду Владимиру обезбедила статус главне руске кнежевине), трајно пренесе у Москву”, тврди историчар Антон Горски. Пре него што је Дмитриј постао кнез Хорда је одлучивала о томе која ће кнежевина бити главна у Русији. Дмитриј се борио са Мамајем јер овај није хтео да додели поменуту титулу московском кнезу. Захваљујући Дмитријевој победи ова титула је постала наследна привилегија будућих московских кнезова, тако да је Московска кнежевина постала главни ентитет на руској територији.

Како је Дмитриј однео победу?

Историчари воде расправе и о тачном месту на коме се одиграла битка, и о начину на који се одиграла. Општеприхваћено мишљење је да је кнез Дмитриј надмудрио непријатеља на Куликовом пољу, онемогућивши Мамајевим савезницима – литванском кнезу Јагаилу и рјазањском кнезу Олегу – да уједине снаге са Монголима. Тако се Дмитриј суочио само са Мамајевом војском када је прешао Дон.

Уследио је жесток окршај, у коме су учествовале десетине хиљада војника са обе стране. Монголима је помогла ђеновска пешадија са Крима, тако да је Мамај успешно пробио руске редове на левом крилу и дао се у напад на основну масу руских трупа у позадини. Чим су Монголи помислили да су већ на прагу историјске победе, покренут је резервни пук (који је Дмитриј унапред припремио). Изненађена Мамајева војска је почела да се повлачи у паници. Дмитриј се и сам борио у првим редовима, носећи оклоп једног свог дворанина. У част ове победе је назван Донски.

Москва и судбина Русије

Према Лаву Гумиљову, Куликовска битка је била више од борбе за територију. Била је то заштита културе и традиције. Руски историчар каже да је Мамај био оваплоћење опасности од ислама (Монголи) и католицизма (Ђеновљани и Литванци).

Победа на Куликовом пољу је обезбедила Русији темељ за уједињење у наредним вековима. Битка је изменила Русију. „Захваљујући јунаштву и пожртвовању Москва је устала против Хорде и њених савезника”, написао је Гумиљов, додавши да је окршај променио начин размишљања у народу. Људи су почели сами себе да доживљавају као ентитет који се зове Русија.

Сто година касније, 1480. године, Дмитријев потомак Иван III, коме се приписује стварање централизоване руске државе, ставио је тачку на монголску доминацију. Како наводе хронике, он је то учинио сећајући се Куликовске битке.

 • Vladimir

  Tako to kaže zvanična nemačka istorija. Lomonosov i neki drugi Rusi pisali su neku drugu, Rusku istoriju, koju je car zabranio i spalio. Po toj ruskoj istoriji, nije bilo nikakvih Mongola, već su Rusi stare slovenske vere, takozvani tatari odnosno jahači, udarili na Ruse hrišćane, koji su uporno težili da im nametnu tu svoju novu veru. Zbog toga je Putin i rekao nedavno, da je to bio tragičan, bratoubilački događaj. Kada se pogledaju manastirske ikone i slike koje oslikavaju Kulikovsku bitku, i jedna i druga vojska imaju isto naoružanje i odeću. Da ne pričamo o tome da je 25 godina kasnije veliki “tatarski“ vodja, Tamerlan, koji je uništio Bajazita kod Angore i vratio Oliveru Lazarević Srbima, po nedavnim DNK analizama koje su Rusi uradili, bio čovek gorostas, ridje kose i brade… Cela Rusija se u to vreme na Zapadu zvala Tartarija, od slovenskih božanstava Tar i Tara. Imamo i mi neku takvu planinu, reku… Nadam se da će onaj Slavenko Terzić posle toliko godina u Moskvi, da baci malo više svetla na pravu istoriju, dosta je bilo ove nemačke propagande.

  • djole

   Tako, tako Vlado…..

 • NekiCovek

  Свети Сергеј Радоњешки jе благословио московског кнеза Димитрија на ову битку!

 • djole

  ……Он каже да
  је то био „знак тријумфа Европе над Азијом” и пореди овај окршај са
  епском Битком на Каталаунским пољима, када су Римљани и Визиготи 451.
  године победили Атилу и његове Хуне…….

  Ha-ha….to je ta rusko-srbska drugopolitika uvlacenja ako ne u usta, onda u cm…ar evropski………..a ko su bili Huni i Atila jeli…….. valjda su Vizigoti svojom voljom stali uz Rimljane? ……….Azijati su ostali negde na pola Azije, a ovi „dodjosi“ (koji su inace ziveli iljadama godina pre toga na istom mestu), kojim jezikom su govorili, koje obicaje drzali itd.?

  Beda internacionalna ruska i srbska se uvek perfidno provlaci i koristi svaku priliku da naglasi evro-usr…nu sramotu, sramotu koja je donela svetu toliko zla… …..je…bo vas i Rim i London………

  • Владица

   Одличан коментар.

  • djole

   To je Vladice onaj „ukrajinski kompleks“ branitelja evropske sramote…..uzmi sta izadje u zadnjih nekoliko stotina godina iz te „prc…ije“ koju toliko brane……koliko je miliona glava uzela i koliko je dece moglo da trci po ruskim i srbskim poljima……..

  • Владица

   Зато им се сада враћа ко бумеранг,за сво зло које су нанели.Имигранти,ислаам,пеедери,пеедоффилија,сида,бела куга,мешање раса,терооризам,криминал и општа несигурност…Европа стара куурва и не треба да постоји више..јер су нас сатрали,бранећи ове ђаволе шиптаре,муслимајмуне и усташее