Прочитај ми чланак

КОЛИКО ЈЕ МОРЕ ВАЖНО: Ублажава тегобе, крепи душу и тело

0

Јача мишиће, стимулише циркулацију и рад срца, тонизује кожу чинећи је глатком, опушта као најбољи лек против стреса. Савршено је за синусе, алергије и прехладе

Одлазак на море и спајање са њим на разне начине, ствара посебан осећај блаженства. Његови благотворни утицаји не доживљавају се само пливањем, шетњом и трчањем по песку. Море лековито делује на душу и тело и уколико се само седи на обали и посматрају таласи.

– Морска вода је, заиста, прича за себе. У њој се налази племенита мешавина натријума, калцијума, калијума, магнезијума, фосфора, гвожђа, односно свих минерала који се налазе у крви човека, а важни су за рад сваке ћелије. Као таква, морска вода освежава, јача мишиће, стимулише циркулацију и рад срца, тонизује кожу чинећи је глатком, опушта представљајући најбољи лек против стреса. Аеросол, односно распршена со у ваздуху делује подстицајно на нервне завршетке у кожи, помаже сузбијању отока и повољно делује на горње дисајне путеве – објашњава специјалиста кардиологије примаријус др Нада Мацура из Градског завода за хитну медицинску помоћ у Београду.

* Шта морска вода значи за кожу?

– Морска вода ублажава тегобе код појединих кожних болести као што је, на пример, дерматитис, а посебно код псоријазе. Морска со и калијум хлорид из ње убрзавају зарастање оштећене коже. Због својстава природног антисептика поспешује и повлачење екцема. Препоручује се и као лек за синусе, алергије и прехладе, а делује и као добар антихистаминик, односно отвара дисајне путеве. Међутим, претерано уживање у мору и морским таласима може довести до исушивања коже, због чега је обавезно редовно туширање и наношење одговарајућих крема.

* У чему се још огледа здрави утицај мора?

– Слана морска вода, на пример, помаже код надражености слузнице носа или шмрцања услед алергијских реакција и прехладе. Да би се ослободили ових тегоба, треба из шака удисајем да увучете у једну, па у другу ноздрву морску воду, када год се за то укаже прилика. Со из воде пече, али и дезинфикује носну шупљину. Особе са проширеним венама требало би да уђу у воду до половине бедара и ходају пола сата, најмање два пута дневно. Масажа услед кретања и деловања воде затеже и јача вене. Ако је море плитко, корисно је да шетају по плићаку. Такође, испирање морском сланом водом је прави мелем за жене које имају упале или појачан вагинални секрет. Треба само да се склоне са јавне плаже и нађу најчистије море.

* Зашто смо у близини мора опуштенији него иначе?

– Док седимо или шетамо поред морске обале удишемо морски ваздух богат негативним јонима. Ови јони поспешују оксигенизацију целог организма. Енергија коју емитују доводи до психичког и физичког блаженства, због чега их још називају и витаминима из ваздуха. Осим тога, један од најважнијих елемената у траговима који долази из мора је јод. Морска со и алге су права ризница овог минерала. Јод је неопходан за производњу хормона штитне жлезде који утичу на бројне процесе у организму. Они контролишу брзину којом се врши размена материја у организму, али и којом брзином се материје разграђују и новонастала једињења уграђују у ћелије. Уколико јода нема довољно може доћи до грчева у мишићима, затвора, појаве едема, хладних руку и стопала, опште слабости, ломљивих ноктију, суве коже, па чак и депресије. А ту су и друга озбиљна оболења која се јављају уколико овакво стање дуже потраје.

* А шта се дешава када пливамо?

– Купање у мору генерално освежава и испуњава организам енергијом. Море изазива такав ефекат захваљујући минералима чији је састав сличан саставу течног дела крви, односно плазми. Пливање или једноставно померање тела представља савршену гимнастику за мишиће и циркулацију крви. Ходање кроз воду до нивоа струка, такође је корисна активност јер спречава задржавање течности у организму и стварање целулита. Једино треба водити рачуна да се на купање не одлази одмах после оброка, јер хладна вода може да блокира варење и доведе до изненадног осећаја слабости. У води се треба задржавати зависно од њене топлоте. Ако је море хладније, не треба боравити дуго и обавезно пливати.

ХАРМОНИЧНО ТРОЈСТВО

Утицај мора на здравље не може да се посматра изоловано. Оно делује у садејству са морским ваздухом и сунчевим зрацима – наглашава др Мацура.

– Морски ваздух и специфичан мирис мора ослобађа карактеристичан састојак диметил сулфид који у позитивном смислу директно утиче на дисајне путеве. Ко се надише овако обогаћеног морског ваздуха увече ће боље спавати, јер се због богатства негативних јона лакше апсорбује кисеоник. Осим тога, негативни јони боре се против слободних радикала и успостављају равнотежу хормона среће и задовољства, серотонина.

* А како делују сунчеви зраци?

– Сунчеви зраци су на мору изузетно здрави, уколико се не претерује са излагањем тела. Уз помоћ сунчеве светлости организам добија неопходне количине витамина Д, који више делује као хормон јер регулише здравље костију, мишића, имунитет, сан и расположење. Светлост позитивно утиче на психу и организам, као и на смањење стреса. Осим тога, „упијање“ сунчевих зрака представља најбољи начин за превенцију настанка остеопорозе и смањивање нивоа шећера у крви. Заправо, што је већи проценат витамина Д, то је нижи ниво глукозе. Сунчање је, у разумној мери, корисно и у превенцији срчаних болести, а сузбија и процесе који штете памћењу. С друге стране, избегавање сунца може допринети настанку дијабетеса тип 2.

ХИПОКРАТ, ГАЛЕН, ЕУРИПИД

Још је родоначелник медицине Хипократ открио лековито дејство мора на свом завичајном острву Косу у Егејском мору. Посматрао је рањене руке рибара које су јако брзо зацељивале, а да ране нису лечене. Схватио је да у ствари морска вода смањује ризик од инфекције и обнавља ћелије коже, подстичући унос минерала из воде а избацујући токсине из крви.

Одушевљен морем, песник Еурипид је писао да оно враћа здравље човеку, Платон је тврдио да „испира“ све бољке, а римски лекар и филозоф Гален грчког порекла описивао је лековито деловање честица соли из морског ваздуха.

ЛЕЧЕЊЕ ПЕСКОМ

У свету се све више препоручује лечење песком загрејаним сунчевим зрацима и прожетим минералима из мора. Терапија се спроводи тако што се особа у потпуности прекрије песком, или само одређени делови тела у којима су присутне тегобе. Глава, врат и груди увек остају ван песка, слободни.

Онима који практикују ову терапију саветује се да у почетку, остану „зароњени“ у песак 10 минута, а након пар дана време се постепено продужава, али не дуже од пола сата. Песак треба да је потпуно сув да би могао да ослобађа топлоту. На овај начин на тело се истовремено преноси топлота, али и сви други корисни састојци, а посебно минералне соли. Овај вид лечења је нарочито делотворан у случају реуматичних упала зглобова, артрозе настале страдањем хрскавице у зглобовима, као и других здравствених проблема у костима и зглобовима. Једино се не препоручује особама са срчаним проблемима, лошом циркулацијом и крхким капиларима.