Прочитај ми чланак

Тачна прогноза: Ево какво време чека српске туристе у јуну на омиљеним дестинација

0

Променљиве временске (не)прилике и изненадни пљускови унели су зебњу свима који већ дуго чекају прве зраке сунца да планирају годишњи одмор и одлазак на море. Корак ближе јуну та бојазан се продубљује, нарочито за оне који су већ резервисали дане одмора за овај месец. Анализирајући временску прогнозу за неке од најатрактивнијих дестинација, могло би се слободно рећи да се "најлепше поцрни кад је облачно". Иако се за већину одредишта које бирају српски туристи може рећи да ће проћи без већих могућности за падавине, ипак ће их карактерисати поприличан број местимично или потпуно облачних дана.

Грчка

Прва на листи као једна од омиљених дестинација за летовање, Грчка ће јун месец дочекати, али и испратити са готово пролећним температурама. Тако ће у Ханиотију прва половина месеца бити са температурама од 23 до 26 степени Целзијуса, док ће друга половина месеца бити са нешто вишим температурама, али уз доста облачних дана. Температуре ће се од средине до краја јуна кретати до 28 степени, а упркос облацима, небо изнад Ханиотија ће одолети киши.

Када је реч о Пефкохорију, може се слободно рећи да је време готово идентично као у Ханиотију, али ће најмање половина месеца бити „у облацима“, тачније данима који ће бити местимично облачни.

Паралија у другој половини јуна обећава температуре које ће ићи до 30 степени, док ће прву половину месеца обележити променљиво и нестабилно време са кишом. Падавине ипак не би требале бити обимне, а најнижа 23 степена очекују се у првим данима месеца.

Турска

Јун обећава у већем делу ове земље, па ће тако Кушадаси моћи да се „похвали“ са најнижих 27 степени у првим данима месеца пред нама. Прва половина јуна гарантоваће до 31 степен Целзијуса, а у другој половини месеца температуре се неће спуштати испод тога, а ићи ће до 33 степена. Свега три местимично облачна дана могу се очекивати у том периоду.

У Мармарису ће прва половина јуна бити делимично облачна, са температурама од 26 до 29 степени, а друга половина са мање облачних дана уз температуре од 30 до 31 степен. Алања ће понудити готово идентичне временске прилике у јуну, са могућношћу кише свега два дана од 30 колико их има овај месец.

Када је реч о целокупној Анталији, јун би се слободно могао назвати правим летњим месецом, са температурама од 28 до 30 степени већ у првој половини. Температуре ће до краја јуна ићи и до 34 степена, уз готово ниједан облачан дан.

Египат

Не може се говорити о Египту у туристичком смислу без навођења Хургаде као једне од најпопуларнијих дестинација. Како се могло и претпоставити, нема бриге о временским приликама на ужареном египатском песку. Читав јун биће обележен температуром од 32 до 34 степена Целзијуса, без облачних дана.

Због ове околности не треба да зачуди да је управо Египат избор оних који неће да размишљају о временској прогнози.

Шпанија

Земља „вреле крви“, али не баш толико врелог лета биће ове 2023. године Шпанија. Како се може видети у дугорочним предвиђањима временских прилика, температуре ће барем у јуну бити до максималних 29 степени у готово свим деловима земље који су атрактивни за туристе. Тако ће Палма де Мајорка у првој половини месеца забележити температуре од 24 до 27 степени, а у другој половини од 27 до 28 степени. Како ће бити без облака, могло би се чак и рећи да су временске прилике у популарном летовалишту готово идеалне. Исто важи и за Барселону која се може похвалити готово идентичном прогнозом.

То се не може рећи за Коста Браву, где се предвиђа доста облачних дана уз могућност падавина, док ће се температуре кретати од минималних 18 на почетку месеца, па до максималних 24 степена на крају јуна.

Црна Гора

Када је реч о суседној Црној Гори, временска прогноза за већину места делује поприлично оптимистично ако узмемо у обзир каква предвиђања смо могли да чујемо за наше поднебље у наредном периоду. То значи да ће температуре за јун бити у првој половини месеца од 22 до 27 степени за већину места, попут Бара, Будве, Херцег Новог, Котора. Друга половина месеца биће обележена температурама од 25 до 29 степени Целзијуса.

Важно је напоменути да ће Будва бити у знаку облака и кише готово читав месец, с тим да ће прву половину обележити више кишних дана.

Хрватска

У Хрватској ће према првим дугорочним прогнозама бити облачно али без падавина. У Ровињу се очекују температуре од 22 до 25 степени у првој половини, односно од 25 до 27 степени у другој половини месеца. Дубровник ће бити нешто топлији са температурама које ће већ од првих дана јуна бити око 27 степени, а до краја месеца се може очекивати и 29 степени уз доста облачних али сувих дана.

Када је реч о Поречу и Хвару, температуре ће у првој половини месеца ићи од 21 до 25 степени, а у другој половини од 25 до максималних 26 степени. Биће доста облачних дана, али без падавина.

Подсетимо, према речима метеоролога Марка Чубрила, почетком овог лета, током јуна, не очекују се рани периоди врло високих температура.

„Морска површина Јонског, Јадранског и Егејског мора се неће тако брзо загрејати, посебно на острвским одмаралиштима овог дела Европе. Температуре воде не би биле јако ниске због релативно топле зиме, али би ипак биле мало испод просека. При обали, где је море плиће, биће идеално за купање. Када је у питању обала Турске и северне Африке (Египат) приобални делови где је море плиће ће већ имати температуре воде и око +24 степена Целзијуса, посебно у другом делу јуна“ открио је за „Блиц“ професор Чубрило.