Прочитај ми чланак

МАЛО ЋИРИЛИЦА, МАЛО ЛАТИНИЦА – урнебесна биографија СНС политичара

0

Одборнике новосадске скупштине на последњој седници шокирала је биографија Биљане Стојковић, од недавно чланице Надзорног одбора градског превозника, која је написана руком, али и неписмено.

Њена биографија нашла се у скупштинском материјалу, пошто је након изгласавања у Јавног градском саобраћајном предузећу именовање Стојковићеве морала да потврди скупштинска већина, што се на седници и десило.

Стојковићева је активисткиња Српске напредне странке и супруга градског већника задуженог за комуналну делатност Владимира Стојковића, а избор за члана Надзорног одбора из реда запослених од почетка су пратиле контроверзе.

Иако се опозиција жалила да је у предузећу вршен притисак на раднике да гласају за Стојковићеву, њен избор је правно чист с обзиром на то да је она, како се наводи у биографији, у предузећу запослена од 2000. године, а по струци је дипломирани саобраћајни инжењер.

Ипак, у нечиткој биографији проблем би могла бити писменост, пошто је нова чланица Надзорног одбора мешала ћирилична и латинична слова.

Тако је у девет редова дугој биографији писаној ћирилицом у називу фирме ЈГСП слово „г“ написано латиницом. Слично је и код навођења радног искуства у ЈГСП-у, где је Стојковићева у речи „од“ слово „д“ написала латиницом, а до грешке је поново дошло када је хтела да напише „у Новом Саду“, па је последње слово највећег војвођанског града написала латиничним словом „у“.

Подсетимо, пре именовања новосадски одбор демократа саопштио је да се у предузећу на раднике врши притисак како би гласали за Стојковићеву. С друге стране, новосадски одбор СНС навео је да је Стојковићева њихова активисткиња, али је одбацио тврдње о притисцима на раднике да гласају за Стојковићеву, наводећи да ће „радници овог градског предузећа изабрати члана НО и то демократско право не сме и не може нико да им одузме“.

Како сазнајемо, Стојковићева је у предузећу однела победу за свега неколико гласова, а више одборника потврдило нам је да је њена биографија преседан и да никада у Скупштини нису видели руком писан документ.

Члан НО иначе месечно прима накнаду од 25.000 динара, док председник тог тела прима 50.000 динара. Задатак НО је надзор над радом директора предузећа.