Прочитај ми чланак

„ПОРОЂАЈНЕ“ МУКЕ Покрет Саше Јанковића у проблемима

0

Функционисање новоформираног покрета Саше Јанковића иде далеко теже него што се очекивало. Након доброг резултата на председничким изборима и почетног заноса, некадашњи заштитник грађана и његови сарадници суочили су се са великим проблемима, од финансијских до кадровских.

Дуго се чекало да Саша Јанковић формализује нову политичку организацију, која је, након проблема са одабиром имена, коначно названа Покрет слободних грађана. Ипак, само две недеље након оснивачке скупштине, напушта је угледни академик Душан Теодоровић, који је један од четири члана Председништва и десна рука Јанковића.

Ни Теодоровић ни Јанковић јавности нису објаснили узроке њиховог разлаза и већ тада је било јасно да нешто не штима у најмлађој политичкој организацији, која је после председничких избора већ виђена као окосница нове опозиције.

Шта се заправо догађа у покрету бившег омбудсмана, где „шкрипи“ и да ли јој прети расуло, ни месец дана од њеног формирања?

Аида Ћоровић, чланица Председништва Покрета слободних грађана, између осталог, у изјави за „Блиц“, каже да је Покрет у фази у којој се траже најбоља решења, па је неминовно да се праве грешке, да нема новца и да многе процедуралне ствари иду преспоро.

– Ми желимо да се Покрет етаблира као нова политичка парадигма, крећемо испочетка, а немамо ниједан модел на који можемо да се угледамо. Грешке су неминовне, јер смо пионири у овом послу. Сваки корак се вага вишеструко. Иако је Председништво Покрета овлашћено да доноси одлуке, разговарамо и са члановима Скупштине, а то додатно пролонгира одлуке, јер нам је стало да у процесима одлучивања учествује више људи – наводи Ћоровићева.

„Ускоро 30 локалних одбора“

Она додаје да је финансијска ситуација тешка и да се свака активност финансира из сопствених џепова (Покрет не добија новац из буџета) и чланарине.

– Формирање потпуно новог политичког модела деловања је тежак посао, јасно је да се налазимо под микроскопом јавности, позиције, опозиције, наших чланова и присталица. Сада морамо да копамо дубоке темеље за будућу чврсту грађевину, а на сваком кораку се суочавамо како са унутрашњом промењивом динамиком рада, тако и са притисцима споља. Наравно, на те околности, пре свега, гледамо као на изазове, а не као на проблеме – објашњава Ћоровићева.

На питање који су разлози изласка Душана Теодоровића из Покрета, она одговара да мисли да став академика није био идеолошке, већ процедуралне природе и брзине решавања изазова.

Несумњиво се очекивало да ће Јанковићева политичка организација брже формирати градске и општинске одборе по Србији. Како нам је рекла Ћоровићева, до сада је основано неколико локалних одбора, а у кратком временском року биће их око 30.

„Када немаш одборе ни новац, не постојиш“

За Бобана Стојановића, сарадника на ФПН, овакво развијање ситуације у Покрету слободних грађана није изненађење. Он за „Блиц“ наводи да Покрет нема мрежну организацију, а када ње нема, нема ни активиста.

– Бирачко тело Саше Јанковића није активистичко. Јесте на интернету, али не на терену. Проблем је наравно и новац, без којих је формирање одбора на локалу веома тежак посао. Такође, добро је што немају политичаре старог кова, али требало би да имају политичке менаџере, који би се бавили организовањем посла у општинама и градовима – каже Стојановић.

Он наводи да су чланови Покрета људи који имају свој каријере и који на дневном нивоу не могу да се посвете политици.

– Чланови Покрета, нарочито у овој фази, треба да буду ангажовани не осам сати, него 24 сата. Такође, организација Јанковића програмски је недовршена. Идејама о владавини права и слободи грађана идеолошки могу да се позиционирају, али то није довољно – каже Стојановић.

Ђорђе Вуковић, програмски директор Цесида, наводи да су код сваке политичке организације која није етаблирана проблем кадрови и финансије, а да сви остали проблеми произилазе из тих. Како истиче, када у политици немаш мрежу и новац, не постојиш.

– Странка или покрет је олигархијски систем у ком мора да постоји хијерархија. Када је Зоран Ђинђић то схватио успео је да победи Милошевића. У овом тренутку СНС је пет пута боље организован од осталих, а када тај однос буде један на према један или када се та сразмера смањи, онда можеш да се надаш озбиљној борби са напредњацима – објашњава Вуковић и додаје да ће финансијери сами доћи када се опозиција буде озбиљно приближила Вучићу.