Прочитај ми чланак

СКУПШТИНА СРБИЈЕ: Радикали и власт у клупама, остала опозиција бојкотује рад

0

Посланици владајуће коалиције најавили су током обједињене расправе о 21 закону којима се потврђују међународни споразуми да је ће гласати за све те законе.

Седници су од представника опозиције присуствовали само посланици Српске радикалне странке.

Фото: А.С.

На дневном реду су међународни споразуми о војној сарадњи, о оснивању здружених балканских војномедицинких снага, о заштити ратних војних гробља на којима су сахрањени грађани Србије у Чешкој, о регионалној канцеларији за сарадњу младих, о визној либерализацији на дипломатске и службене пасоше, о Међународној комисији за нестала лица, али и о споразумима који се односе на саобраћај и инфраструктуру.

Посланик Српске радикалне странке (СРС) Немања Шаровић негодовао је због тога што је расправа обједињена и питао министре какве везе међусобно имају очување српског војног гробља са укидањем виза неким државама и са Регионалном канцеларијом за сарадњу младих.

Он је негодовао и због стварања заједничким медицинских војних снага на Балкану и питао шта ће се догодити ако дође до рата међу држама које формирају здружене војномедицинске снаге, а које чине Aлбанија, Босна и Херцеговина, Македонија, Црна Гора, Србија и Словенија.

Посланица СРС Вјерица Радета оценила је да дневни ред подсећа на „пролећно спремање шпајза“ и оценила да има мало потребних споразума, а и неколико штетних споразума за Србију.

Посланик Српске напредне странке Милимир Вујадиновић оценио је да није на месту критика опозиције да се води обједињена расправа о законима који нису међусобно повезани.

„Сви ови закони су слика отварања врата на истоку и западу“, рекао је Вујадиновић објашњавајући на који начин су закони који су на дневном реду међусобно повезани.

Посланици Социјалистичке партије Србије, која је део владајуће коалиције, најавили су подршку свим предлозима закона.

Посланик СПС-а Милисав Петронијевић рекао је да подржава циљ Министарства спољних послова да се укину визе за што више земаља и да ниједна од пет држава, с којима је укидање виза на дипломатске и службене пасоше данас на дневном реду – Индонезија, Ирак, Киргистан, Тајланд и Гватемала – није признала независност Косова.

Посланик СПС-а Звонимир Стевић оценио је да је добро да се оснује Међународна комисија за нестала лица, јер је она независна у раду, а посмртни остаци Срба који се воде као нестали често су ван Србије.

Посланик Зелених Србије, која делује са СПС, Иван Карић рекао је да је веома важно да Србија ратификује споразум из Париза и да политичари морају да схвате значај заштите животне средине.

Саопштење СНС, СПС, Ђорђевића, Вулина, Недимовића, Удовичића и Одаловића

Више од 70 посланика Скупштине Србије и неколико државних функционера потписало је данас саопштење којим се осуђује изјава председника Нове странке Зорана Живковића који је раније данас оценио је да власт жели да ућутка опозицију и том приликом рекао да за политику кажу да је „блиска проституцији“ и да је то тако „када је воде проститутке“.

 

Потписници саопштења су тражили за Живковића најстрожу казну према Пословнику Скупштине Србије и извињење председници парламента Маји Гојковић.

„Кажу за политику да је блиска проституцији. Јесте кад је воде проститутке, мушке, женске, политичке у преносном смислу, директно изаберите како год хоћете, то није тешка реч за ово што се дешава у овом здању“, казао је Живковић данас уочи састанка опозиције.

Како се наводи у саопштењу потписници, међу којима су посланици, министри и државни функционери „згрожени су непримереним, сексистичким, увредљивим и неваспитаним обраћањем народног посланика Зорана Живковића“.

Они су оценили да је његова реторика непримерена у друштву, а посебно неприхватљива у парламенту.

„Посланици никада неће пристати на овакво грубо кршење достојанства Народне скупштине у парламенту и зато инсистирамо да се мерама које су предвиђене пословником овакво понашање најстроже казни“, наводи се у саопштењу.

У саопштењу се тражи да се Живковић извини Маји Гојковић, али и свим народним посланицима, грађанима и целокупној јавности.

Саопштење су потписали посланици Српске напредне странке, Социјалистичке партије Србије, а међу потписницима је и министар одбране Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Aлександар Вулин, министар пољопривреде Бранислав Недимовић, министар омладине и спорта Вања Удовичић и генерални секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић.

Посланици владајућег блока раније данас тврдили су да је Живковић увредио Мају Гојковић тако што је назвао проститутком, што је Нова странка негирала.

БОНУС ВИДЕО

Гости медијске куће „Центар” су били др Драган Петровић и Мирослав Паровић, председник Народног слободарског покрета.

У емисији се говорилио о томе о могућем савезу Двери, ДСС И Милана Стаматовића (00:01:00), о СНС И српској опозицији (00:04:30), о унутрашњем цензусу у оквиру српског друштва, Златиборској гондоли И постизборним протестима (00:10:00), о суверенизму као идеологији у Европи И Србији И евроазијским интеграцијама (00:15:30), о могућој сарадњи патриотске опозиције са Александром Вучићем и о режиму СНС (00:19:00 и 00:24:00), о могућем ванредним парламентарним изборима (00:21:45), о председничким изборима 2017., (00:30:00), о Републици Српској, Црној Гори и Македонији (00:32:45).

Причало се и о изборним условима и могућој сарадњни међу опозицијом (00:37:45), о српским медијима И медијском спиновањем (00:40:00), о сарадњи са Русијом и руској петој и шестој колони (00:45:45), о Србији као европској држави, Коридорима 7 и 10 и кинеским продором у Европи (00:56:45), о Белом Прелетачевићу (01:01:30), о изборима у Европи И односу Срба према германском свету (01:03:30), о Божићним принципима (01:13:00), о Бриселском споразуму и Косови (01:21:00); и на крају о сукобу са Западом, албанској мафији и патриотским медијима ( 01:24:30).