Прочитај ми чланак

СИРИЈА Припадник прозападних белих шлемова признао да је инсценирао хемијски напад

0

Терорист Валид Хенди је у интервјуу који је емитиран на сиријској државној телевизији признао да је радио за “Беле шлемове” и да је с њима радио на инсценирању напада хемијскким оружјем од стране “режима”.

Група у Алепу, којој је припадао, била је опремљена заштитном одјећом и упозорена је о надолазећем хемијскком нападу. Међутим, то се није догодило и умјесто тога је турска телевизијска екипа снимила упризорење таквог напада.

Новинар: Одакле си?

Валид Хенди: Из Алепа.

Валид, радио си за Цивилну одбрану?

Да, за Беле шлемове.

Реци ми што је био ваш посао, продукција или све сотрови?

Били смо први центар Цивилне заштите. Рекли су нам да смо нападнути хемијским отровима, а онда су нам донијели заштитну одјећу и рукавице за хемијске нападе, тако да смо били спремни за то. Дошла је турска телевизија како би видјела како ми, Цивилна заштита радимо овдје. Будући да смо нови центар, хтјели смо показати свијету како радимо.

Како би показали свијету како сте обучени…

Тачно.

Како би инсценирали напад којег је починила војска?

Тачно.

Шта још?

Инсценирање напада… Имали смо, на примјер, ношење људи и сирене које су нам поставили. Тада су стигле четири особе од којих је једна однесена на носилима. Такође, био је присутан и лекар.

Ко је био одговоран за снимање?

Ибрахаим Ал-Хај.

Који је био његов посао?

Он је био новинар. Уз њега је био Мухамед Ал-Сајед.

Осим тога, један од његових колега, терорист Имад Абделувад, изјавио је у сличним признањима да су терористи у Алепу посједовали отровне хемикалије и да је он с њима суделовао у њиховом транспорту.

Абделувад је рекао да је од њега затражено да преноси оно за што су тврдили да су средства за чишћење четврти Ал-Сукари у сусједству Ал-Америје, како би прикрили чињеницу да заправо превозе опасне хемикалије, додајући да је након истовара материјала с два аутомобила, и кад је почео истоварати трећи, почео осјећати тежак мирис, па је доживио напад астме.

Имад Абделувад је рекао да је видио људе сребрнкасте одјеће, заштитне маске и дуге чизме, што су користили за преношење материјала у подрум, те како су гледали кроз прозоре и видјели их како отварају бачве и улијевају текућину из њих у мање цилиндре. Када је један од терориста примијетио да су Абделувад и његова група све то проматрали, протјерао их је и забранио им да носе оружје.

У јануару су војне инжењерске јединицее у четврти Старог града у Алепу откриле одређену количину хемијскких материјала саудијског поријекла којег су оставили терористи, а међу којима је било сумпора, хлора и других отрова.

БОНУС ВИДЕО

Гости медијске куће Центар били су српски војни пилоти са ратним искуством, пуковници ратног ваздухоплоства у пензији Мирчета Јокановић и Милорад Ђошић.

Емисија је реализована у просторијама медијске куће „Центар”, (Зграда „Борбе”, Трг Николе Пашића 7, Београд), а дебату је моделирао гл.одг. уредник Србин.инфо, Дејан Петар Златановић.

Емисија је реализована у просторијама медијске куће „Центар”, (Зграда „Борбе”, Трг Николе Пашића 7, Београд), а дебату је моделирао гл.одг. уредник Србин.инфо, Дејан Петар Златановић.

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР. и претплатите се на Јутјуб ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ; а можете нас и контактирати на телефон – +38164 24 24 123.