Прочитај ми чланак

АНЂУС И ГЕОРГИЈЕВ о томе како политичари управљају Звездом и Партизаном

0

Гости Прессинга, новинари Дејан Анђус и Слободан Георгиев коментарисали су првенство у фудбалу у Србији, утицај политике, али и навијача на "најважнију споредну ствар на свету". Имамо исту причу на трибинама, Звезда има исте проблеме и од кад је Вучић формално у клубу, од 2012. године, каже Георгиев.

Новинар Дејан Анђус, коментаришући фудбалско првенство Србије и однос ФК Партизан – ФК Црвена звезда каже да је компликована ситуација, једнака нашој политичкој ситуацији. „Само ретко упућени људи могу да вам дају одговор. Партизан је неочекивано освојио првенство, изненађени су били и у ФК Партизан… У Звезди су се заваравали тиме што губе дербије, и било им је важно што узимају мале утакмице, на крају се десило да та мала утакмица (с Вождовцем) отме Звезди титулу, и ту се видело да су дербији били огроман губитак“, каже Анђус.

Он наводи да је онда дошао маркетиншки рат на релацији Црвена звезда (Звездан Терзић) и ФСС и да ту постоји, како наводи, много нејасноћа. „Не зна се ко стоји иза Црвене звезде… Сви знамо ту фаму да иза Звезде стоји врх СНС. Па онда је нејасно како су се из Звезде повукли Славиша Кокеза и остали руководиоци и прешли на резервни положај у ФСС, а онда се Звездан Терзић, који је са њима такође напустио клуб, волшебно вратио у Звезду. Поставља се питање која је волшебна рука вратила Терзића у Звезду, а која је то волшебна рука која је рекла Кокези и овима да иду у ФСС“, каже Анђус. Он додаје да сада постоји спор између Терзића и „његовог некадашњег друга Кокезе“, и да не зна одакле то, кад је кренуо, због чега и како.

Анђус каже да му је спор нејасан, и да се поставља питање да ли Звездан Терзић остаје у Звезди, или Кокеза иде из ФСС, или Кокеза остаје у ФСС а долази нова екипа у Звезду.“Ради се о томе да ли ће превагу у Звезди имати Терзић или Кокеза и ко ће да пресече Гордијев чвор“.

Коментаришући ФК Партизан и освајање првенства, каже да је „доста чудан детаљ што Партизан има 30 победа заредом, или 25, као да је Реал Мадрид“.

Слободан Георгиев је рекао да је Партизан имао лош почетак сезоне и да у освајање првенства нису веровали ни његови навијачи, којих је било мање на стадиону него на кошаркашким утакмицама. Промена је настала кад су довели Марка Николића, сматра Георгиев.

„Рекао бих да је тај дерби, прва утакмица у плеј офу, одлучила ствар, а не Вождовац, јер је Звезда била слабији противник (у дербију) и све ово што се касније дешавало кренуло је од тог тренутка, не од Вождовца“, навео је Георгиев.

Ја гледам на Звезду као на парадигму начина на који Вучић управља. Шта нам то показује? Они нешто мало поправе, али суштински ствар не могу да доведу у ред.

Напоменуо је да је Звезда против Војводине, уз знатну подршку судија, узела победу, задржала ентузијазам да ће узети првенство, али кола су се већ сломила на следећој утакмици.

„Звезда је уз сву ту асистенцију коју има од 2012. када је Вучић је преузео клуб, ја бих то директно рекао, са својом екипом је фактички преузео клуб у оној ноћи на једној седници Управе… И од тада се сматрало да ће преокренути тај низ Партизанових победа у првенству… Сада, када погледамо тих пет година уназад, видимо да до тог преокрета и није дошло. Партизан има три титуле, Звезда има две, Партизан је ипак бољи упркос тој причи да Вучић стоји иза клуба, да је све намештено, да сав новац иде у Црвену звезду…“, навео је.

Звезда има и даље, сматра Георгиев, исте проблеме као и пре формалног доласка Вучича у клуб. Како каже, проблем је и организациони. „Партизан је ипак успео, уз бољу организацију, да дође до титуле“, наводи.

Георгиев подсећа да је Вучић у Звезди био и пре него што је „формално, 2012. године, преузео клуб“.

„Ја гледам на Звезду као на парадигму начина на који Вучић управља. Шта нам то показује? Они нешто мало поправе, али суштински ствар не могу да доведу у ред. Е, то је са Звездом“, сматра новинар БИРН-а.

Он је, у прилог томе, навео да Вучић, као човек власти, 2012. године преузима клуб, и да је тада најављивао велике ствари – нови стадион, Арапе, чуда, инвестиције, и да на крају ништа од тога није било.

„Највећа слабост Звезде је да је то клуб који баштини неку славну прошлост, а у ком немате данас праве звездаше… Бошко Ђуровски је, мислим, нека врста уступка звездашкој јавности да коначно буде неки звездаш“, наводи, додајући да су, с друге стране, у Партизану „сви окорели партизановци“.

Говорећи о изгубљеном првенству, Георгиев наводи да Звезда није имала добар тим, и то целе сезоне, за разлику од прошле године, кад је била доминантна. „Партизан је ако ништа друго имао два доминантна играча“, додао је.

Анђус је и по том питању сумњичав и каже да је немогуће да у 20 кола нико не може да игра нерешено са Партизаном. Он је поновио да мисли да је Гроф Божовић био лош тренер, али и да је био доведен „политички“.

Павић: Управе Звезде и Партизана исте

Управе Звезде и Партизана се не разликују превише једне од друге, што се види по међусобним препуцавањима и по начину на који се радују и тугују – и једни и други то раде неукусно, рекао је у краћем укључењу новинар листа Данас Зоран Павић.

„Скоро 20 дана из Црвене Звезде у ФСС стижу оптужбе, помињу се лоповлуци, отимачина и ствари које подлежу под кривично санкционисање… Нико од тих прозваних, сем Јована Шурбатовића у штуром саопштењу, није реаговао, нити је демантовао нити је због клевете реаговао кривичном пријавом“, наводи и додаје: „Кокезе нема нигде, у илегали је већ више од месец дана и он не коментарише ништа“.

У тој организацији не функционише ништа како треба, рекао је Павић о ФСС. Како је истакао, термине утакмица одређују телевизијска права, полиција, мењају се неколико дана пре утакмице, без утицаја ФСС.

Скандал са судијама

Судијска комисија ФСС изашла је са језивим саопштењем које би у другим земљама био скандал, наводи Павић. Изнели су, како каже, да су постојале отворене претње судијама пред неке утакмице, навело да су улазили поједини званичници клубова у свлачионице, а да се после тога није десило ништа и све је стало.

Судијска комисија није ишла у детаље, ништа се не зна – да ли је поднела пријаве и покренула дисциплински поступак, ко је улазио, каже Павић.

Он истиче да се ту ради о наводима који би требало да се решавају у поступцима по правилима ФСС, али и по законима ове земље.

Утицај „трибина“: Вучић није могао да уведе ред

Годинама уназад се не решава проблем навијача, постоје бројне кривичне пријаве, а правоснажне пресуде изостају.

Звездина трибина која је сада наклоњена Вучићу и СНС, за време револуције 2000. била блиска ДС.
Анђус.

„То је стари проблем и покојни Мики Ракић је у једном у тексту у Политици писао да је Александар Вучић требало да буде човек који ће све навијаче да доведе у ред… Те групе, за које се сматрало да ДС не може да их држи под контролом, чак ни уз помоћ полиције и правосуђа, безбедосних служби… Сматрало се да би можда Александар Вучић могао да уведе ред, јер су му идеолошки блиски. И сада имамо пет година Вучићеве власти, имамо исту причу и велике инциденте на трибинама, имамо убиства људи за које се каже да су вође навијача, пре тога низ неких обрачуна, пребијања, из чега се закључује да су ти људи и даље моћни“, каже Георгиев.

Звездин север је далеко утицајнији у клубу него навијачи Партизана у Партизану, наводи Георгиев.

Анђус каже да је Партизану стање такво да се не зна ко су вође навијача, да то не знају ни у Управи и да су то неки нови клинци.

Он каже да је Звездина трибина која је сада наклоњена Вучићу и СНС, за време револуције 2000. била наклоњена и блиска ДС.

Цело гостовање погледајте испод: